UINO BIH: Uvodi se elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava


UINO BIH: Uvodi se elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava 


Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje (UINO) Bosne i Hercegovine uvodi elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava za porezne obveznike. Iz UINO su pojasnili da će danas putem elektronske pošte za 1.614 velikih poreznih obveznika proslijediti Izjavu o prihvaćanju uslova korištenja elektronskih usluga, koju obveznici moraju popuniti, te potpisanu i ovjerenu dostaviti u nadležni regionalni centar UINO do 12. januara ove godine. 


Nakon pristiglih popunjenih Izjava o prihvaćanju uslova  korištenja elektronskih usluga, UINO će sve velike poreske obveznike registrovati po službenoj dužnosti na novi E-portal do 1. februara 2018. godine, kako bi se januarska  PDV i akcizna prijava mogla podnijeti elektronskim putem do zakonskog roka, a to je 10. februar  2018. godine. 


Iz UINO je saopšteno da su novi elektronski servisi poreskim obveznicima omogućeni usvajanjem izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, kao i Upute o registraciji korisnika elektronskih usluga UINO. Svi ostali obveznici, koji ne spadaju u velike poreske obveznike, mogu podnositi zahtjeve za registraciju na E-portal nadležnom regionalnom centru UINO, jer  neće biti registrovani po službenoj dužnosti od UINO, već isključivo po podnesenom zahtjevu. 


U saradnji s Udruženjem ekonomista ''Swot'', UINO će za porseke obveznike organizovati posebne seminare na kojima će biti predstavljene nove elektronske usluge i način procesa registracije.


Seminari će biti održani u Tuzli 25. januara, u Sarajevu 26januara, u Banja Luci 30. januara i u Mostaru 2. marta ove godine.


 ''Korištenjem elektronskih usluga UINO, svi poreski obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. U svakom trenutku imat će pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima s poreske kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene poreke prijave, poreke uplate i sl. UINO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji sa poreskim obveznicima'', naglašava se u saopštenju.


AGENCIJE

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?