GLAS TREBINJA I MUZEJ HERCEGOVINE OBILJEŽILI 65 GODINA POSTOJANJA


GLAS TREBINJA I MUZEJ HERCEGOVINE OBILJEŽILI 65 GODINA POSTOJANJA


INSTITUCIJE KOJE ČUVAJU STARO I GRADE NOVO 


Povodom 65 godina od osnivanja trebinjskog Muzeja Hercegovine i mjesečnika „Glas Trebinja“, koji je i jedini štampani medij u istočnoj Hercegovini, u Muzeju Hercegovine u Trebinju je upriličen prijem i otvorena izložba „65 godina Muzeja i Glasa“.


U  pitanju su, kako je rečeno na svečanosti u prepunoj Glavnoj izložbenoj dvorani Muzeja, dvije institucije koje su najstarije u Trebinju i istočnoj Hercegovini, ali i među najstarijim u Republici Srpskoj.


„Naš Glas je svih ovih decenija bio novina regionalnog tipa, ali i novina hercegovačke dijaspore koja je bila mjesto stvaralaštva i kreativnosti, s namjerom da uđe u sve oblasti života, sa osnovnom funkcijom da se konstantno traga za boljim i neistraženim, sa težnjom čuvanja od zaborava svih univerzalnih ljudskih vrijednosti, ali bez senzacionalizma. To je bio naš zadatak i cilj i tako će biti i u godinama koje dolaze“, istakao je na svečanosti Manojlo Ćuk, direktor Glasa Trebinja.


Funkciju unapređenja života u Trebinju imao je i Muzej Hercegovine koji je, kako je to istakla i direktorica ove ustanove Ivana Grujić, naglasivši da je i ovo institucija koja se regionalno svih tih godina brinula i za kulturno, i za etnološko i za pisano nasljeđe Hercegovine.


Ona je podsjetila da je još dvadesetak godina prije zvaničnog osnivanja Muzeja, Jovan Dučić počeo u ovom gradu formirati slanjem zbirke antičkih umjetnina 1935. godine, od kada se, sve do danas, radilo na unapređenju ove ustanove.


„Danas imamo arheološku, etnološku, istorijsku, umetničku i prirodnjačku zbirku, u međuvremenu smo dobili zbirke slika Atanasija Popovića, Milene Šotre, Mirka Kujačića, Milorada Ćorovića i mnogih znamenitih slikara 20. vijeka,  a rade se i brojna istraživanja, što danas čini ambijent Muzeja Hercegovine“, istakla je Grujićeva.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je, kaže, sa radošću došao na proslavu važne godišnjice dvije ustanove koje su se, kako kaže, samo sedam godina nakon Drugog svjetskog rata, formirale i opstale sve do današnjih dana. 


„Danas su ovo dvije institucije sa naglašenom regionalnom notom, ali i institucije koje su promovisale Trebinje i Hercegovinu, začetnici kulturne infrastrukture našeg grada sa Radničkim univerzitetom i svim tada osnivanim ustanovama“, podsjetio je Petrović.


On je naglasio i činjenicu da su i Muzej i Glas u proteklom ratu bili dva bastiona kulture koji su uspjeli opstati zahvaljujući entuzijazmu cijele zajednice, ali i Ministarstvu kulture Srbije čiji je zamjenik ministra u to vrijeme bio Trebinjac Radomir Begenišić.


Vladika Grigorije je takođe bio na obilježavanju ovog značajnog datuma i naglasio da je Glas Trebinja sve ove godine bilo ozbiljno glasilo, bez senzacionalističkog novinarstva koje je, kako kaže, veliki grijeh, a da je Muzej Hercegovine bio i ostao stub kulture Hercegovine koji je sačuvao sve stare vrijednosti ovih krajeva i prave nove.


Svetlana Mucović, supruga pokojnog Slobodana Mucovića, dugogodišnjeg tehničkog urednika Glasa Trebinja poklonila je na obilježavanju 65 godina Muzeja I Glasa  prve primjerke Glasa Trebinja...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?