BRATIĆEVA ANTIRATNA PORUKA ILUSTRACIJAMA I CRTEŽIMA


BRATIĆEVA ANTIRATNA PORUKA ILUSTRACIJAMA I CRTEŽIMA


Najplodniji nevesinjski stvaralac na polju ilustracija i crteža Jovan Bratić večeras je predstavio svoje novo strip ostvarenje „Ponori zla“.


Stalno zaljubljen u devetu umjetnost i inspirisan srpskom istorijom ilustrovao je još jednu istorijsku dramu, ovog puta sa tematikom iz Drugog svjetskog rata. Na 205 strana nacrtao je 1050 kadrova koji čine uzbudljivu priču o događajima i ljudima  iz Hercegovine koji su upleteni u mrežu nacionalnih i ideoloških podjela i užasnih stradanja.


Bratić kaže da  je na izradi i kreiranju likova, pisanju scenarija i crtanju stripa radio preko dvije godine. Naglašava da mu je cilj bio da što objektivnije prikaže vrijeme koje je odnijelo mnogo toga vrijednog što smo imali.  


Poruka je da je pošteni i nedužni svijet, bez pravog povoda, stradao na svim stranama i ovaj strip bi trebalo da bude neka vrsta upozorenja da se nešto slično više nikada ne ponovi – ističe Bratić.


Sveštenik Mladen Čalija pohvalio je veliki Jovanov trud da istakne važne ličnosti iz srpske istorije. Prema njegovim riječima tema stripa  može se sažeti u srpskoj  krilatici „Za krst časni i slobodu zlatnu.


O najnovijem Bratićevom ostvarenju govorio je još jedan vrsni poznavalac  devete umjetnosti – Goran Lojpur. I on je  ovaj strip roman ocijenio kao snažnu antiratnu poruku  i besmislicu ljudskih sukoba.


Recenzent albuma  istoričar Nemanja Dević zapisao je da „Ponore zla“ karakterišu lijep jezik i kvalitetne ilustracije. – Ovaj strip predstavlja mali, ali važan korak u borbi za istinu o srpskom narodu, u vremenu kada se sudi njegovoj istoriji i nasljeđu – poručio je Dević.


Prezentacija u Velikoj sali opštine Nevesinje bila je odlično posjećena.


RADIO NEVESINJE

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?