NOVE SUBVENCIJE SAMOZAPOŠLJAVANJA U TREBINJU


NOVE SUBVENCIJE SAMOZAPOŠLJAVANJA U TREBINJU


ZA DESETAK DANA PEDESET ZAPOSLENIH 


U Trebinju je u oblasti turizma i poljoprivrede za posljednjih desetak dana zaposlenje našlo oko 50 radnika koji su godinama posao čekali na Birou za zapošljavanje.


U pitanju je projekat samozapošljavanja za koji je Grad Trebinje izdvojio 313.000 maraka za ovu i narednu godinu, gdje će lokalna uprava 65% sredstava dodijeliti korisnicima odmah nakon potpisivanja ugovora, a ostatak od 35% u narednoj godini. 


Svi subvencionisani korisnici će se u narednih 24 mjeseca voditi kao zaposleni, a nadležna komisija će pratiti dinamiku i adekvatnost utrošenih sredstava, ali će ih obilaziti i u slučaju da im bude potrebna neka druga podrška“, rekao je zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić nakon potpisivanja ugovora sa dvadesetak novih korisnika ovih sredstava.


Jedan od potpisnika je bio i Siniša Lakić koji je od 1987. godine na Birou za zapošljavanje, a na porodičnom imanju u Popovom polju je već zasadio plantažu jagoda, dok lješnik kao novu kulturu tek planira zasaditi. 


„Sadim jagodu, a u planu je i sadnja lješnika. Za početak imam posađena nekolika dunima, a ako posao krene proširiću kapacitete jer imam dovoljno zemlje“, kaže Lakić koji će 4.500 maraka, koliko je sada dobio, iskoristiti za nabavku novih sadnica i širenje proizvodnje.


Stojanka Petrov je nezaposlena od 2.000 godine, da bi i suprug kasnije ostao bez posla, pa su, kako kaže, došli na ideju da zajedno osnuju turističku agenciju „Val Bus“.


Ona kaže da nije važno koliko su sredstava dobili, već je mnogo značajnije što im je pružena šansa da nađu zaposlenje.


Bez ovakve pomoći nismo ni mogli pokrenuti sopstveni biznis, a do sada ni od koga nismo dobili nikakav podsticaj, tako da smo oboje jako zahvalni lokalnoj upravi što nam je dala inicijalna sredstva da pokrenemo sopstveni biznis“, kaže Petrova, izražavajući nadu da će posao uspjeti s obzirom na ekspanziju turizma u Trebinju.


Sredstva za subvencionisanje samozapošljavanja su obezbijeđena djelimično iz budžeta Grada Trebinja, a djelimično iz trebinjskog Fonda solidarnosti...


SARANSAK 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?