USVOJEN REKORDNI BUDŽET GRADA TREBINJA


USVOJEN REKORDNI BUDŽET GRADA TREBINJA


Skupština grada Trebinja usvojila je na 12. redovnoj sjednici Budžet Grada za 2018. godinu – u iznosu od 26 miliona i 93.000 maraka, što je za 482.000 KM manje u odnosu na nedavno usvojeni nacrt, ali je to, kako je pojasnio gradonačelnik Luka Petrović,  posljedica umanjenja planiranog kreditnog zaduženja za 680.000 i povećanja prihoda od gotovo 200.000 maraka.


U odnosu na nacrt, na preporuku resornog ministarstva su smanjeni i rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga roba za oko 400.000 KM, pri čemu se najviše ušteda odnosi na troškove organizovanja sportskih i kulturnih manifestacije.


Ono što je najvažnije istaći jeste da je ovaj budžet investicioni, jer je, pored činjenice da je u pitanju najveći budžet u istoriji Trebinja, za narednu godinu planiran i istorijski maksimum za investicije i razvoj od 6,3 miliona, jer su naša izdvajanja za investicije veća za blizu million maraka od Bijeljine koja ima duplo veći budžet, ili Mostara koji ima 200 % veći budžet od našeg, a daleko manja izdvajanja za investicije”, kazao je Petrović, apostrofirajući činjenicu das u ove investicije po prvi put planirane bez kreditnih zaduženja.


On je pojasnio da jedna komponenta budžeta otpada na plate, druga je soicijalna komponenta, a treća je razvojna koja se planira iz godine u godinu povećavati, jer su, kako tvrdi, izdvajanja za plate od 32 procenta još uvijek visoka i tendencije su da se one smanje.


Petrović je rekao da je novost u ovome budžetu grant za finansiranje projekata od interesa za grad u inostranstvu, odnosno IPA fondovi i prekogranična saradnja, te drugi različiti projekti od kojih se zahtijeva učešće Grada Trebinja, kako bi dobile nove investicije.


“Iz ovog budžeta će se finansirati i gradnja mnogo važnih objekata, ali su dva najvažnija – kompleks Dječijeg vrtića “Srbija” koji će biti upotpunjen i dodatnim sadržajima, kao i kompleks Poslovnog centra Tini, gdje imamo ruinu od bivšeg “Novoteksa” na kome možemo formirati nove proizvode i uslužne kapacitete. Ova dva kompleksa bi trebala otvoriti gradska naselja i omogućiti da Trebinje dobije drugačiju svježinu u ovim dijelovima, gdje odavno nije bilo nekih investicija i to će biti projekti koji ćer biti prepoznatljivi u 2018. godini”, istakao je Petrović.


Ističući da su se odbronici vodili mišlju da grantovi budžeta budu što pravednije raspoređeni, on je istakao da je grant za finansiranje sporta od 400.000 KM ove godine takođe rekordni, da je planiran grant od 200.000 KM za novu javnu ustanovu Ekologija i bezbjednost, da je planirana gradnja novih stambenih jedinica za izbjegličku, socijalno ugroženu populaciju i mlade bračne parove, ali se progresivno  nastavlja i projekat  vodosnabdijevanja, te razne druge infrastrukturne investicije.      


Opozicija je ipak iznijela zamjerke da je u pitanju rekordna visina budžeta zato što je 2018. izborna godina, te da je on ipak više potrošački nego li razvojni.


Odbornik PDP-a Zoran Anđušić je ipak priznao da su uvažene njihove sugestije date prilikom usvajanja Nacrta budžeta, jer je stavka za korištenje roba i usluga smanjena za čak 400.000 maraka, od čega je dio otišao u kapitalna ulaganja, ali su nezadovoljni što nisu usvojeni njihovi amandmani.


“Podnijeli smo tri amandmana koja nisu podržana, prvi se odnosio na to da je još 30.000 KM predlagano za nabavku sadnica, jer smatramo da je usvojenih 30.000 KM malo za obnavljanje zelenila, tražili smo i povećanje granta za Dom zdravlja, pored povećanja granta Bolnici, a sve u službi duobrobiti i unapređenja usluga građana Trebinja”, kazao je Anđušić.


Iako su prilikom usvajanja Nacrta bili uzdržani odbornici DNS-a, njihovi odbornici su podržali današnje usvajanje Budžeta jer su, kako je objasnio Bojan Šapurić, usvojene njihove ranije primjedbe na kapitalna ulaganja.


“Vidjećemo kasnije, pratićemo kakvo će biti izvršenje Budžeta”, dodao je Šapurić, ističući da je Budžet za 2018. godinu razvojnog karaktera… 


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?