PREGOVORI O SMANJENJU CIJENE PUTARINE HERCEG NOVI - TREBINJE


PREGOVORI O SMANJENJU CIJENE PUTARINE HERCEG NOVI - TREBINJE


Predstavnici lokalne uprave pregovaraju sa opštinom Trebinje i koncesionarom puta Univerzal Monte da putarina na saobraćajnici Meljine-Petijevići za mještane Herceg Novog i Trebinja bude jedan euro. Cijena putarine sada je od tri do 18 eura u zavisnosti od kategorije vozila. Za automobile je tri eura, a ukoliko se plaćanje obavlja elektronskim putem pomoću specijalnog uređaja, cijena je 1,5 euro.


Prema riječima potpredsjednika Opštine Herceg Novi Miloša Konjevića to je prvo što žele da postignu kada je u pitanju ovaj dio puta.


-Predstavnici firme Univerzal Monte, koja kao koncesionar ima pravo naplate putarine, voljni su da Opština Herceg Novi otkupi postojeći ugovor – kazao je Konjević. Kako objašnjava riječ je o iznosu od oko pet miliona eura, koje opština trenutno nema, ali je koncesionar spreman i da sačeka dio novca.


-Ukoliko bi obezbjedili sredstva išli bi na otkup ugovora, a do tada nastojimo da barem smanjimo cijenu putarine za naše građane.


Čelnici lokalne uprave su predstavnicima države predložili da ona preuzme naplatnu rampu i da se tu otvori novi granični prelaz između Crne Gore i BiH jer za razliku od postojeće na Sitnici, ima sve elemente neophodne za prelaz.


-Sa više strana sagledavamo kako da na najbolji način riješimo to pitanje. Imamo ekipu pravnika koji sagledavaju postojeći ugovor, obaveze i potraživanja obje strane. Moramo da preispitamo zbog čega koncesionar nije napravio tržne centre, dvije benzinske pumpe, restoran – na toj dionici puta, koji bi poslije 20 godina trebalo da pripadnu opštini Herceg-Novi. Sagledaćemo koji iznos bi mogli da kompenzujemo – kazao je nedavno predsjednik opštine Stevan Katić.


Kako je ranije najavljeno, putarina neće biti naplaćivana 30. i 31. decembra i 1.januara.


Dionica puta Herceg Novi-Trebinje, od Meljina do Petijevića u dužini od 12,5 kilometara izgrađena je polovinom 2008. godine. Izgradjena je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu, između Opštine Herceg Novi i beogradske firme Univerzal Holding, odnosno preduzeća Univerzal Monte iz Herceg Novog.


RADIO HERCEG NOVI

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?