“DELF” ISPITI I FRANCUSKA LITERATURA ZA GIMNAZIJALCE


“DELF” ISPITI I FRANCUSKA LITERATURA ZA GIMNAZIJALCE


Ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson uručio je u Gimnaziji „Jovan Dučić“ u Trebinju diplome o završenom kursu francuskog jezika - „Delf“ za dvadesetak trebinjskih i bilećkih gimnazijalaca, nakon čega je Biblioteci trebinjske gimnazije uručena i donacija Francuskog instituta u BiH od oko 160 knjiga na francuskom jeziku.


„Radostan sam što su svi učenici koji su se prijavili i položili ispit, sa čime se susrećem po prvi put, ali i što ovdašnjoj biblioteci mogu uručiti knjige različitih sadržaja, od udžbenika starih i novih izdanja, ali i francuske romane i druge vrste publikacija koje će približiti učenicima francusku kulturu“, istakao je na dodjeli ambasador Ruson.


On je sa direktorom trebinjske gimnazije Mišom Pešićem razgovarao i o mogućnostima da se trebinjski učenici obrazuju u Francuskoj, preko Francuskog instituta i njihovog Odjeljenja za kulturu.


Naponeuvši da se već jedna učenica preko razmjene učenika obrazuje u Francuskoj, ambasador kaže da su uslovi obrazovanja u Francuskoj vrlo povoljni, te da je školarina u srednjoškolskim, pa i visokoškolskim ustanovama gotovo besplatna.


„Školovanje je gotovo besplatno i za strance i za studente koji ne dolaze iz Evropske unije, tako da je na jednom klasičnom francuskom univerzitetu potrebno platiti jako malo školarine, što je odlična šansa za mlade Trebinja koji se žele obrazovati u Francuskoj“, kazao je  ambasador Ruson.


I direktor Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, Mišo Pešić, potvrdio je da mu je ambasador predočio velike povoljnosti studiranja i obrazovanja u Francuskoj, ali se ne isključuje ni mogućnost dobijanja stipendija, što i učenike dodatno motiviše za učenje ovog jezika.


„Ispiti Delfa su priznati na francuskom govornom području, što će polaznicima ovog kursa značiti mnogo u daljoj budućnosti i možda ih podstaći za dalje školovanje u Francuskoj, za šta će im trebinjski profesori pružiti punu podršku“, kazao je Pešić.


On kaže da se u trebinjskoj gimnaziji intenzivno promovišu mogućnosti školovanja u Francuskoj i to se ne radi u četvrtom razredu, već na početku srednjoškolskog obrazovanja, kako bi učenici imali vremena da razmisle o tome, a da u međuvremenu polažu Delf ispite koji će im pomoći u studiranju...


SARANSAK