AGRARNI FOND OTKUPLJUJE VOĆE I POVRĆE TREBINJSKOG PODNEBLJA


AGRARNI FOND OTKUPLJUJE VOĆE I POVRĆE TREBINJSKOG PODNEBLJA


UKUS HERCEGOVINE NENADMAŠAN NA TRPEZAMA


Agrarni fond Trebinje od ove godine po prvi put otkupljuje voće i povrće od trebinjskih poljoprivrednika, sa kojim je sklopljen dogovor o otkupu njihovih proizvoda koji će se dalje na tržište plasirati putem marketa i ugostitlejskih objekata.


„Mi smo već dogovorili sa petnaestak ugostiteljskih objekata i marketa da otkupljuju voće i povrće trebinjskih poljoprivrednika što će i jednim i drugim stvarati višestruku korist, prvima zato što je u pitanju provjerena, zdrava hrana, a drugim zato što će imati osiguran otkup“, kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda.


On kaže da su najtraženiji proizvodi krompir, mrkva, luk, paradajz i svi ostali proizvodi trebinjskog kraja, na koji će se način zaustaviti i uvoz poljoprivrednih proizvoda iz drugih gradova, pa čak i inostranstva, ali će se na naše trpeze vratiti autohtonost trebinjskog kraja.


Mnogi vlasnici trebinjskih restorana su, kako kažu sami poljoprivrednici, sa oduševljenjem prihvatili ovu inicijativu, jer na svojim menijima imaju potpuno drugačije ukuse hrane u koju se stavljaju domaće i uvezene namirnice.


Novica Šišić iz Popovog Polja kaže da sve svoje proizvode može lako prodati upravo iz razloga što imaju posebne ukuse hercegovačkog kraja, pa među paletom od petnaestak proizvoda već uvodi i neke prerađevine poput domaćih kompota, pekmeza, likera, meda i programa prerađenog povrća, a dobar dio toga plasira i kroz Hercegovačku kuću, prvi prodajni objekat hercegovačke autohtone hrane koji se planira otvoriti i u Banjaluci i Beogradu.


Mnoga stara sjemena voća i povrća su u mojoj porodici već stotinama godina, poput kukuruza „stodanca“ od koga su sva tjestena jela mnogo ukusnija nego od običnog kukuruza, tako da ono što je naše, autohtono, može odlično i da se proda“, kaže Šišić.


Veselin Dutina, međutim, dodaje da se neće stati samo na otkupu, nego će Agrarni fond, koji je već otkupio preko deset tona poljoprivrednih proizvoda, uskoro formirati svoje rasadnike sa kojih će se od autohtonih trebinjskih sjemena proizvoditi rasad i biti dodjeljivan svim poljoprivrednicima koji na svojim gazdinstvima žele proizvoditi i zdravu i autohtonu trebinjsku hranu.


On dodaje da će, pored ugostiteljskih objekata koji su već prepoznati po specifičnim ukusima njihovih jela, a koja naročito cijene gosti iz susjednih turističkih gradova Dubrovnika i Herceg Novog, i trebinjski marketi koji budu otkupljivali voće i povrće domaćih poljoprivrednika imati posebne rafove na kojim će stajati da su u pitanju trebinjski proizvodi....


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?