HERCEG NOVI, KUMBOR: Procvjetale prve mimoze


HERCEG NOVI, KUMBOR: Procvjetale prve mimoze


Mnogo puta napisali smo da mimoza  rascvjetava hercegnovsku zimu, posebno februar s feštom u čast sunčano žutog  cvijeta. Međutim, mimoza na plantaži porodice Vujnović  u Kumboru, već je procvjetala, a kako nam javlja Dado Vujnović, upravo sada je i beru.  Postupkom koji svi koji su se time bavili znaju, mimoza se rascvjetava i šalje na tržište.


Prema Dadovim riječima plantaža njegove porodice  zasađena je  1978. godine a posao plasiranja atraktivnog cvijeta, najčešće u Beograd, Novi Sad, Banja Luku, Sarajevo, započeo je davno njegov otac.


Zlatne godine kada se od toga moglo i dobro zaraditi su prošle. Sada je potražnja manja, ali  plasman  mimoze u gradove regiona, solidan dodatni posao, kaže Dado.


Sa jednog stabla može se ubrati 40 do čak 100 kilograma cvijeta, teža je, sa tamnijim zelenim listom i krupnijim cvijetom „talijanka“ ali domaća mimoza je izdržljivija.


Prve mimoze u Kumboru rascvjetale su se raskošno. Neka budu nagovještaj lijepe zime, dobrih vijesti i uspješne  nove godine ali i novog praznika u čast nježnog cvijeta koji je po mišljenju mnogih postao jedan od simbola Herceg Novog.


RADIO HECEG NOVI

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?