TUNEL KOJI ODVODI PLAVNE VODE U BILEĆI


TUNEL KOJI ODVODI PLAVNE VODE U BILEĆI


Na lokalitetu Duboki Do u Bileći ozvaničeno je probijanje tunela kojim će se odvoditi plavne vode iz Bilećkog polja i prigradskih naselja ovoga grada do hidroakumulacije Bilećko jezero.


Investitor projekta je preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” koje će u izgradnju tunela, sa kasnijim sistemom primarnih kanala, u konačnici u ovaj projekat uložiti oko devet miliona maraka, s tim što su radovi na samom tunelu vrijedni 6 miliona maraka. 


Vodoprivredna osnova za taj objekat urađena je još 1986. godine, kao sastavni dio projekta "Gornji horizonti", a iskop tunela dugačkog 1.816 metara i profila tri metra trajao je, kako je istakao direktor “Hidroelektrana na Trebišnjici” Gordan Mišeljić, dvije ipo godine.


Urađen je veliki građevinski poduhvat, bez ljudskih žrtava, a ostaje da se uradi sekundarna betonska obloga i da se osigura tunel”, dodao je Mišeljić.


Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici koji je bio i član stručnog tima za rješavanje poplava u Bileći, pojasnio je da je proboj urađen u zadatom roku, a nakon ovih radova slijedi izrada kanala koji će plavne vode dovoditi do tunela.


“Završetkom ovog cjelokupnog posla mještani više neće imati šteta od poplava u ovom dijelu Bilećkog polja, tako da, iako sam HET neće imati neku veliku korist od ovih voda jer ovo nije hidrotehnički tunel, njegova korist će biti višestruka za lokalno stanovništvo”, kazao je Tamindžija.


Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić je takođe prisustvovao ozvaničenju proboja tunela jer je to, kako je naglasio, kapitalni projekat za ovu opštinu koja je ranije imala velike probleme sa plavnim vodama.


Veliki je uspjeh što više nećemo imati poplava ni u Bilećkom polju, ni u naselju Jezerine, a raduje nas i činjenica da se planiranim tokom odvija projekat Gornji horizonti”, dodao je Aleksić. 


Tunel je na čeonoj strani, na lokalitetu Duboki Do, vezan sa primarnim sistemom kanala, ukupne dužine dva kilometra, a sakupljaće plavne vode kako se ne bi ponovile poplave od prije sedam-osam godina i krajem sedamdesetih godina.


Izvođač radova je banjalučka firma Integral inžinjering …


SARANSAK