RUSKA KRAVATA I ''CVIJET FENIKS''NA REVERU GENERALA MLADIĆA


RUSKA KRAVATA I ''CVIJET FENIKS''NA REVERU GENERALA MLADIĆA 


Šta znači cvijet na generalevom reveru 


General Ratko Mladić se na izricanju presude u Haškom tribunalu pojavio s kravatom na kojoj je pisalo KPRF, a na reveru je nosio značku s cvijetom 'Natalijine ramonde'.


 Nekadašnji komadant  Vojske Republike Srpske je nosio kravatu sa skraćenicom Komunističke partije Ruske Federacije i komunističkim simbolom - srpom i čekićem, piše exyuvoice.com. Natalijina ramonda je poznata kao "cvijet feniks", kojim se u Srbiji obilježava Dan primirja, odlukom Vlade Srbije od 2012. godine. 


U suvim pukotinama krečnjačkih stijena koje oskudijevaju zemljištem, duž uzane Sićevačke klisure, ali i na piramidolikoj planini Rtanj na istoku Srbije, raste srpska ramonda.


To je jedna od svega tridesetak biljaka pod nebeskim svodom, kojima je priroda dala sposobnost anabioze ili laički rečeno, vaskrsavanja.


Naime, srpska ramonda cvjeta od druge polovine aprila do prve polovine maja. Nakon tog perioda u njenim staništima nastupaju suše. Tada ljupki cvjetovi postaju beživotni i povijaju se do te mjere da se na dodir mogu izdrobiti. Ali veoma brzo, nakon kiša, srpska ramonda vraća svoje funkcije i njeni ljubičasti listovi, pokriveni svijetlim, poleglim dlačicama, iznova krase stjenovite vrleti.


Otkrio je Josif Pančić, daleke 1874. godine i dao joj ime Ramonda Serbica. Nije poznato da li je Pančić znao za njenu sposobnost anabioze. Danas se, međutim pouzdano zna da je jednu od najzanimljivijih potvrda vaskrsavajućih sposobnosti ove čudesne biljke dao ruski botaničar Pavel Černjavski 1928. godine.


Dok je izučavao biljke sa evropskog tla, Černjavski je sasvim slučajno prosuo čašu vode preko herbarijuma. Sutradan je ostao zatečen – godinu i po stara srpska ramonda iz herbarijuma, bila je potpuno živa.


U Srbiji postoji još jedna biljka iz roda Ramonda. NJu je, u okolini Niša 1884. godine, otkrio Sava Petrović, dvorski ljekar kralja Milana Obrenovića. Dao joj je ime Ramonda Nathaliae, u čast tadašnje srpske kraljice Natalije.


Zbog svojih netipičnih sposobnosti, srpska i Natalijina ramonda, poprimile su karakteristiku simbola u srpskoj istoriji.


Tako je srpska Vlada početkom novembra 2012. godine donijela odluku da svi ministri, funkcioneri, zaposleni u javnim ustanovama, učenici, studenti, sportisti u sedmici prije Dana primirja u Prvom svjetskom ratu (11. novembar), na vidnom dijelu garderobe nose amblem na kome je upečatljivo istaknut cvijet Ramonda Nathaliae. Time je sibolički ukazano na vaskrsnuće srpske države iz pepela Velikog rata.


Ramonda Serbica poslužila je i kao inspiracija mnogim muzičarima, piscima, modnim kreatorima.


Čak se na Književnoj koloniji u Sićevu dodjeljuje nagrada za doprinos srpskoj književnosti čije je ime Ramonda Serbica.


agencije