TREBINJSKI PROIZVOĐAČI ULJA OD SMILJA SE NADAJU BOLJIM VREMENIMA


TREBINJSKI PROIZVOĐAČI ULJA OD SMILJA SE NADAJU BOLJIM VREMENIMA


KRIZA JE PROLAZNA, A ULJE I DALJE NA CIJENI 


Nakon ljetošnje krize sa otkupom smilja u istočnoj Hercegovini, mnogi proizvođači su zbog niske cijene od 1,30 KM, sve što su proizveli dali na preradu, iako veliki proizvođači nisu uspjeli prodati ni polovinu proizvedenog. 


Iako su ovogodišnje otkupne cijene ulja takođe dosta niske, pa su sa ranijih preko 2.000 eura za litar ove godine spale na 700 do 1.200 eura, trebinjske destilerije i smiljari koji nisu željeli sirovu biljku dati u bescijenje, pa su i oni proizveli ulje, ne žele dati svoje proizvode u bescijenje, već pregovaraju sa kupcima.


Najžalosnije je to što cijene ulja na svjetskom tržištu nisu ovako drastično pale, već su neki proizvođači koji su proizveli litar ili nekolika litra prodavali svoja ulja jeftinije zbog neke sitne zarade i doveli do nezavidne situacije i velike proizvođače kojima se nije isplatilo da otkupljuju sirovinu po nekadašnjih 3,5 do čak 5 maraka po kilogramu, tako da sada imamo situaciju u kojoj ima dosta ulja na lagerima, ali smatram da će se ono ipak prodati i da ga treba držati na pristojnoj cijeni, ali u tome očekujemo i pomoć države“, kaže direktor destilerije eteričnih ulja „Svitavac“ kod Trebinja Miodrag Asanović.


On kaže da je lošoj sezoni doprinijela i sušna godina, pa je sa sopstevnih nasada od oko 3 hektara, sa kojih je očekivao 25 do 30 tona smilja, ubrao svega 6 do 7 tona, ali je vršio i otkup, pa je od svih destilata uspio prodati trećinu, dok za ostatak pregovara.


Asanović ipak vjeruje da je proizvodnja smilja vrlo unosna i najzahvalnija poljoprivredna grana u Hercegovini, ali se za uredan otkup i stabilnost cijena treba pobrinuti i država određenim zakonima kojim bi se to uredilo.


„Mislim da je ovo samo kriza koja će potrajati najviše godinu dana i da ćemo uz pomoć države i resornog ministarstva, koji bi nas mogli povezati i sa pouzdanim kupcima, uspjeti da ovu djelatnost dovedemo na nivo koji će biti podsticaj razvolja sveukupne poljoprivrede u gradu“, kaže Asanović.     


U Centru za gazdovanje kršom Trebinje koji su na sopstvenom zemljištu zasadili 2,4 hektara smilja kažu da su proizveli 15 litara ulja, ali još ništa nisu uspjeli prodati.


„Naš prvenstveni cilj nije ni bio da se bazirmo na proizvodnju ulja, već smo smilje posadili prvenstveno iz razloga da suzbijemo stihijsku berbu divljeg smilja koga su nesavjesni berači gotovo pustošili i to nam je uspjelo, zahvaljujući mnogo više privatnim proizvođačima koji su sadili mnogo više. Sa druge smo strane imali i prazno zemljište na kome se planira podići plastenik za rasadnik mediteranskog rastinja, tako da smo, pored lavande, zasadili i smilje i ubrali oko 9 tona, od čega smo proizveli oko 15 litara ulja visokog kvaliteta, za šta smo dobili potvrdu nakon analize na institutu „Josip Pančić“ iz Beograda, ali to ulje, iako su tenderi raspisani, nismo još prodali“, kaže inžinjer šumarstva u Centru za gazdovanje kršom Biljana Ilić.


Ona ipak dodaje da ih ne zabrinjava činjenica što ulje još nisu prodali, jer ni prošlogodišnje ulje od lavande nisu prodali prije ove godine, pa se u Centru za gazdovanje kršom nadaju prodaji i ulja od smilja, za koje slijede pregovori...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?