SUBVENCIJE TREBINJSKE GRADSKE UPRAVE: BESPOVRATNA SREDSTVA POLJOPRIVREDNICIMA


SUBVENCIJE TREBINJSKE GRADSKE UPRAVE: BESPOVRATNA SREDSTVA POLJOPRIVREDNICIMA


Trebinjska Gradska uprava je, nastavaljajući praksu subvencionisanja obezbjeđivanja boljeg životnog standarda u ovoj lokalnoj zajednici, dodijelio 50.500 mataka za 29 poljoprivrednih proizvođača koji će dobijene novce uložiti u poljoprivredne mašine, objekte, sadni materijal i sve ono što im je potrebno za njihovu djelatnost.


U pitanju su, kako je na potpisivanju ugovora u Gradskoj upravi objasnio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, nepovratna sredstva čije će ulaganje kontrolisati komisija Agrarnog fonda, preko koga su i sredstva dodijeljena.


Dodjeljuje se iznos od 1.000 do 2.500 maraka po jednom nezaposlenom licu, čime želimo pružiti samo jednokratnu pomoć svima koji žele da se ozbiljno bave poljoprivredom, a oni koji budu na kvalitetan način upotrijebili ova sredstva dobiće u narednoj godini i dodatni stimulans i to već u februaru, kada kreće poljoprivredna sezona“, objasnio je gradonačelnik Petrović.


On dodaje da je i ovo jedan od pokazatelja da je formiranje Agrarnog fonda pri lokalnoj upravi imalo potpunog smisla, jer su okupili i animirali preko mjesnih zajednica veliki broj poljoprivrednika koji sa njima već sarađuju i koji će i nakon ovog događaja sarađivati. 


Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je rekao da su od ovih novaca poljoprivrednici već planirali podizanje novih plastenika, nabavku sitne mehanizacije, priključaka za postojeću mehanizaciju, te adaptaciju objekata, za pčelarsku opremu i slično, a svi korisnici ovih sredstava imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.


Iako je uslov bio da podnosioci zahtjeva budu starosne dobi do 40 godina, njih nekoliko je prekoračilo ovu granicu, ali komisija nije ni njih odbila, jer su se na terenu uvjerili da će im ova subvencija mnogo značiti.


I sami poljoprivrednici koji su dobili sredstva, poput pčelara Radenka Ivankovića i cvjećara Miljana Buluta, složili su se da ljudima koji su još mladi u poljoprivredi ove sume novca od oko 2.000 maraka znače dosta, bilo da će se iskoristiti za nove košnice, vrcaljke za med, ili plastenike i mehanizaciju u cvjećarstvu...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?