MINISTAR SREBRENKA GOLIĆ U TREBINJU : U TOKU PROJEKTI KOJI GRAD ČINE URBANIJIM


MINISTAR SREBRENKA GOLIĆ U TREBINJU :


U TOKU PROJEKTI KOJI GRAD ČINE URBANIJIM 


Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić izrazila je zadovoljstvo što se Trebinje u posljednjih godinu dana izrađuje i ide ka punom prosperitetu, u koju svrhu se rekonstruišu i ustanove u gradu, obnavljaju ulice, zelene površine, kao i ostala infrastruktura koja svaku sredinu čini urbanom. 


Ovoj činjenici idu u prilog, kako je kazala Golićeva nakon sastanka sa trebinjskom gradskom upravom i menadžementom Bolnice, radovi koji se izvode u Gradskom parku, na ulicama, mostovima, ali i na pomenutoj zdravstvenoj ustanovi koja će ubuduće biti dosta komfornija za pacijente.


“Ovo je poklon Vlade Gradu Trebinju u iznosu preko 890.000 maraka, što je uloženo u rekonstrukciju objekta na kome se nisu radili ovakvi radovi unazad desetinama godina, a mi smo prepoznali značaj ovakve zdravstvene ustanove za sve građane koji gravitiraju ovoj Bolnici”, kazala je Golićeva.


Ona je pojasnila da se radovi izvode planiranom dinamikom u kojoj se završava prva faza zamjene otvora i radovi na izolaciji, dok druga faza koja podrazumijeva instalisanje  toplotnih pumpi specijalizovanih za energente prilagodljive trebinjskoj klimi, treba da se okonča do kraja godine, za šta je ministarstvo uspjelo obezbijediti 50% bespovratnih sredstava, dok će 50% obezbijediti Grad Trebinje.


Direktor trebinjske Bolnice Vaso Mijanović je potvrdio da se prva faza završava 1. decembra, te da su radovima obuhvaćeni izgradnja krova, novih otvora i obnova fasade, što nije rađeno od 1964. Godine kada je Bolnica otvorena, dok druga faza podrazumijeva novce od 600.000 maraka za koje će se uraditi novi sistem grijenja i hlađenja, solarni paneli za grijanje vode i mašinske instalacije.  


Ministar Golić kaže da je zadovoljna cjelokupnim projektom projektom UNDP-a koji se odnosio na rješavanje energetske efikasnosti u cijeloj BiH, a koji je koštao 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstava, od kojih je polovina pripala Republici Srpskoj i to preko ovog ministarstva.


Ova sredstva će se, uz kofinansiranje lokalnih zajednica, trošiti isključivo na rekonstrukciju i energetsko opremanje svih javnih objekata, ne samo u oblasti školstva i zdravstva”, dodala je ona.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je na sastanku sa ministarkom Golić iznio i nekoliko problema koji su u nadležnosti ovog ministarstva, ali je i predloženo nekoliko projekata Vladi RS, od kojih se neki, poput rješenja energetske efikasnosti Bolnice Trebinje i rješavaju.


“Očigledno se da se dobrom komunikacijom i saradnjom sa Vladom RS mnoge stvari u lokalnim zajednicama mogu unaprijediti, a ovaj primjer energetske efikasnosti o tome najbolje govori”, kazao je Petrović, napominjući da je ministarki Golić predočio i projekta izgradnje reciklažnog centra na prostoru Gradske deponije Obodina, a sa čime se upoznao i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Srđan Todorović koji je takođe prisustvovao sastanku u Trebinju.


Prema Petrovićevim riječima, već su definisani dalji koraci kako bi se mogla obezbijediti oprema za selekciju, sortiranje i preradu otpada, ali je Vladi predočen i niz projekata bolje osvijetljenosti, veće čistoće i poboljšane infrastrukture u Trebinju.


Ministar Golić je u Gradskoj upravi u Trebinju prisustvovala i potpisivanju Ugovora za Projekat rehabilitacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na koji su svoje potpies stavili gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnik Izvođača - Кonzorcijuma "Fajfer - Кarkanias" Slaviša Đurić.


Potpisivanju ugovora, vrijednog milion i 665.000 eura, u koji će Švedska razvojna agencija SIDA uložiti milion, prisustvovala je i predstavnica SIDA-e Mari Berstrom, kao i Radmila Mihić, šef Tima za upravljanje projektom “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj”, u okviru koga se radi i ovaj prečišćač…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?