UMRO NASTARIJI HERCEGOVAC


UMRO NASTARIJI HERCEGOVAC


Najstariji Hercegovac, starina Radovan Sudžum iz sela Učukovići kod Bileće, preminuo je u 106. godini života.


Ovaj vedri starac i ugledni domaćim većinu svoga života je, kako je i sam govorio, proveo u pokretu i radu, što ga je, kako nam je to u posjeti koju smo kod Sudžuma imali prije dvije godine i sam rekao, održalo u životu.


Sabirajući svoj radni vijek u kome je 30 godina čuvao ovce, 15 godina u vunovlačari, te godine rada kod privatnih preduzetnika, Radovan je sabrao 50 godina radnog staža


„Recept dugovjekog života mislim da ne postoji, ali ako ga ima, onda je to prvo sloga u kući, a ona je vazda vladala u našoj kući, a onda su mi pomogli i domaća hrana i pokoja domaća rakijica“, rekao nam je tada Radovan.


Proživio je više od vijeka u nekoliko država i carevina, preturio preko glave dva svjetska rata i ovaj treći, Otadžbinski, i nikada se nije žalio, već je uvijek bio pokretačka snaga i uveseljavao svoje ukućane.


Živio je u rodnom selu Učukovići u zajedničkom domaćinstvu sa sinom Lukom, snahom Nadom, unukom Milanom i njegovom porodicom, a najviše vremena je volio provoditi sa praunukom Stefanom...

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?