MINISTARKA SREBRENKA GOLIĆ U NEVESINJU I BILEĆI


MINISTARKA SREBRENKA GOLIĆ U NEVESINJU I BILEĆI


HERCEGOVINA JAČA I PRIVREDNO I INFRASTRUKTURNO


Vlada Republike Srpske će učiniti sve kako bi Hercegovina i privredno i infrastrukturno ojačala, a ulažu se veliki napori da se maksimalno poboljša i zdravstveni sektor, kako bi ovdašnje stanovništvo imalo što bolje uslove za život.


Ovo je zaključeno nakon posjete Bileći i Nevesinju ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić koja se susrela sa rukovodstvom obje opštine i razgovarala o projektima vezanim za energetsku efikasnost koju provodi ovo ministarstvo, ali i drugim projektima za čiju realizaciju se Vlada naročito zalaže.


Ona je naročito zadovoljna stanjem u Nevesinju gdje je u toku realizacija niza infrastrukturnih projekata, pa ovaj grad sve više postaje mjesto koje se ne napušta, već se u njega dolazi.


 “Uvjerili smo se da se, pored rekonstrukcije Sportske dvorane, radi i sistem vodosnabdijevanja, izgrađuju se saobraćajnice, a najveći od svih projekata je izgradnja Hidroelektrane `Dabar`, što nas posebno raduje, jer vodi privrednom napretku i boljem životu ovdje”, kazala je minister Golić nakon posjete Sportskoj dvorani i gradilištu HE Dabar. 


Ona je napomenula da će se projekat rekonstrukcije Sportske dvorane, koji će koštati 550.000 KM, odvijati u dvije faze, i to prva faza podrazumijeva sanaciju krova i statičko ojačanje dvorane, za čije će sufinansiranje Vlada RS izdvojiti 80.000 KM putem Fonda za zaštitu životne sredine,  a druga faza je primjena energetske efikasnosti i ona kao finansijski najobimnija tek slijedi i koštaće oko 350.000 KM. 


Naročito je bila zadovoljna nakon obilaska gradilišta HE Dabar, kroz koje su je proveli ovdašnji narodni poslanici Ilija Tamindžija i Dragan Ristić, gdje se uvjerila da dinamika radova teče na zadovoljavajućem nivou i gdje je u toku izrada pristupnog tunela Straževica koji je kao pristup velikom tunelu dugačkom više od 12 kilometara u završnoj fazi.


Zamjenik načelnika Opšitne Nevesinje Mlutin Samardžić naveo je da je, pored rekonstrukcije Sportske dvorane, sanacija Ulice cara Dušana trenutno jedan od većih projekata u Nevesinju, te da je njegova vrijednost oko 500.000 KM, ali da će se u putnu infrastrukturu u narednoj godini uložiti još toliko, dok je načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić Golićevoj prenio zadovoljstvo učenika i nastavnika škole “Sveti Sava” u ovom gradu zbog dobro urađene rekonstrukcije školskog objekta u okviru projekta “Energetska efikasnost u Republici Srpskoj” koji je provodilo ovo ministarstvo.


Sve ono što smo opšinama ispred ovog ministarstva obećali – mi smo i završili ili je to u završnim fazama, pa je i rekonstrukcija i energetsko opremanje ove škole koštalo oko 700.000 maraka, od čega je 600.000 izdvojila Vlada RS preko ovog ministarstva, a 100.000 UNDP iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija”, kazala je Golićeva nakon što je, zajedno sa narodnim poslanikom, Bilećaninom Radovanom Vukovićem i direktorom škole Miodragom Parežaninom presjekla zvanično i vrpcu na školi u novom ruhu.


Ona je pojasnila da je na školi urađena termička izolacija krova, fasade, promijenjeni su otvori, a najbitnije je da je zamijenjen energent grijanja sa foslinih na obnovljive izvore energije, istakavši da će minisarstvo narednih dana angažovati inžinjere da sagledaju problematiku rekonstrukcije grejnog sistema i na bilećkoj Gimnaziji, jer su obrazovne ustanove, kako kaže, ključ uspjeha i opstanka Republike Srpske….


MINISTAR BOGDANIĆ U BILEĆKOM DOMU ZDRAVLJA


Ministarki Golić se u Bileći pridružio i ministar zdravlja Dragan Bogdanić koji je nakon obilaska škole posjetio i bilećki Dom zdravlja, gdje je sa rukovodstvom dogovorio plan izlaska iz velikih dugova koje ima ova zdravstvena ustanova, a iznose oko tri ipo miliona maraka.


Ovom je prilikom, kako je saopšteno, dogovorena ušteda na lijekovima, prevozu i drugim medicinskim procedurama na kojima se to može uraditi, a da pacijenti ne trpe, dok su neki dugovi, poput duga za struju, već riješeni.


“Vlada Republike Srpske će sa svoje strane učiniti sve da pomogne ovu zdravstvenu ustanovu, ali je neke korake zajedno sa nama verć preduzela i lokalna zajednica”, rekao je ministar Bogdanić… 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?