HERCEG NOVI: Prvi snijeg, prekrio podorjenska sela, a vjetar jačine do 120 km na čas, obarao stabla, stubove rasvjete


HERCEG NOVI: Prvi snijeg, prekrio podorjenska sela, a vjetar  jačine do 120 km na čas, obarao stabla, stubove rasvjete


Iako smo još juče bili u laganoj garderobi i ljetnjoj obući, neki se kupali u moru, noć između petka i subote donijela je naglu promjenu vremena, pad temperature, ali i prvi snijeg ne samo na sjeveru Crne Gore, već i u zaleđu Boke.


Podorjenska sela, ali i ona iznad Herceg Novog osvanula su jutros prekrivena laganim nanosima snijega. Na Vrbanju se snijeg nije zadržao, dok ga je na Orjenu nekih 10 cm, priča nam neumorni „čuvar“ Vrbanja i Orjena, Duško Avramović iz PK Subra:


„Trenutno sam na Vrbanju, u Domu Za Vratlom i za sada, sam. Hladno je, temperatura je pala jutros na Orjenu – 2 stepena, na Vrbanju 2 stepena, ali snijeg se nije zadržao. Padao je jutros, pa ga ima smo na vrhovima. Putevi su, koliko znam, prohodni. Ako i ima koji smet, mislim da nije problematično za sad. Saznao sam i da 3.Orjenski đir protiče bez problema, tako da je sve pod kontrolom“, priča Avramović.


Jak istočni vjetar koji je u prosjeku od ponoći do jutros duvao brzinom između 90 i 120 km/h, odnosno oko 30 m/s, na čitavom potezu od Igala do Kamenara oborio je stabla, odlomio grane, na nekim lokacijama porušio saobraćajne znakove i oštetio stubove od struje, kažu nam načelnica Komunalne policije Marija Andrić i v.d. direktorica Stambeno komunalnog, Jasmina Konjević, koje jutros zajednicički obilaze teren:


„Ono što je najbitnije jeste da su putevi prohodni i nema zastoja saobraćaja. Veća šteta nije pričinjena. Ono što je za ovakvo vrijeme uobičajeno su oborena stabla i granje, koje uklanjamo bukvalno od Igala do Kamenara, a na Toploj smo imali i manje oštećenje na jednom privremenom objektu“, kaže načelnica Komunalne policije, Marija Andrić.


V.d. direktorica Komunalno stambenog Jasmina Konjević, na terenu je cijelo jutro i kako kaže, osim odlomljenog zelenila, evidentirali su i oštećenje na nekoliko stubova javne rasvjete:


Angažovali smo i dvije dodatne ekipe osim standardnih. Vraćamo rasvjetu u prvobitno stanje, kako ne bi negdje došlo do strujnog udara. Najviše oštećenja imamo na potezu od Igala do Zelenike, a na rivijeri mnogo manje. Odrona nema, a drugih intervencija nijesmo imali. Za sada nas niko nije pozivao ni iz zaleđa, tako da vjerujem da gore nema problema“, kazala je Konjević.


U Službi zaštite i spasavanja jutros su takođe na terenu kako bi pomogli Komunalnoj policiji i službama Komunalno stambenog na uklanjanju zelenila. Drugih poziva i intervencija nijesu imali i za sada sve protiče bez problema, potvrđuje nam načelnik, Zlatko Ćirović.


Jak istočni vjetar koji je čitavu noć duvao brzinom od 90-110 km/h, odnosno 30 m/s, počeo je da slabi prije nekih pola sata, a do popodnevnih časova očekuje se da će potpuno „utihnuti“. Najjači udar ovog vjetra bio je jutros u 6 i po, od čak 122 km/h, odnosno 34 m/s, koliko su izmjerili u HMS u Igalu.


„Njegov intenzitet sada je oko 7 m /s, i jačina mu konstantno opada. Imali smo i prekid u napajanju strujom tokom noći, ali najjači udar koji smo zabilježili je ovaj oko 6 i po jutros. Kad je riječ o kiši, količine su neznatne, i palo je svega nekih 25 l/m3. Situacija se polako stabilizuje, a djelimično razvedravanje najavljeno je u drugom dijelu dana“, kazali su nam u HMZ , stanice u Igalu.


Kako su ranije najavili iz HMZ CG, od sredine dana, u južnim predjelima očekuje se prestanak padavina i djelimično razvedravanje, a krajem dana prestanak padavine očekuje se i na sjeveru zemlje. Duvaće vjetar umjeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine, sjeverni i sjeveroistočni, krajem dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura kretaće se između dva i 19 stepeni.


Radio Jadran

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?