IZLOŽBA SLIKA „STANIŠTA DUHA“ – VELIMIR ILIŠEVIĆ


IZLOŽBA SLIKA „STANIŠTA DUHA“ – VELIMIR ILIŠEVIĆ


RADOST STVARANJA KAO SVAKODNEVNA UMJETNIKOVA TEMA


U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju po prvi put se sinoć predstavio prijedorski umjetnik Velimir Ilišević koji je na izložbi pod nazivom “Stanište duha“ izložio šezdesetak slika, crteža, skica, radova na papiru, što, kako je sam autor rekao, predstavlja jedan mali nastavak velike retrospektivne izložbe koja je bila predstavljena u Muzeju u Šafhauzenu u Švajcarskoj, gdje sada živi i radi.


“Ovo je, u stvari, nastavak izložbi koje su počele u Prijedoru, zatim u Banjaluci, pa u Trebinju, a riječ je o radovima iz posljednjih nekoliko godina, pa sve do onih najnovijih”, objasnio je autor, ističući da je tema njegovih slika, u stvari, radost stvaranja, jer je počeo slikati kao dijete i umjetnost je, objašnjava dalje, njegova svakodnevnica. 


Zadovoljan što je i na ovaj način obogaćena kulturna ponuda Trebinja u okviru manifestacije  “Trebinjsko kulturno ljeto” koja traje do kraja oktobra, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević je, otvarajući izložbu, istakao da je u pitanju vrlo kvalitetna izložba i kvalitetan umjetnik koji stvara već trideset godina.


Na ovaj način Trebinje još jednom pokazuje svoje strateško opredjeljenje da bude grad kulture, da bude otvoren grad i da bude mjesto interkulturalnosti koja prevazilazi sve podjele i barijere”, kazao je Milošević. 


On je podsjetio da se djela ovog umjetnika nalaze u privatnim i javnim kolekcijama širom Evrope, a do sada je izlagao u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji.


Sa Iliševićem su u Trebinje stigli i njegovi prijatelji, Džez duo Morgentaler/ Rulin, čija osobena muzika, aranžmani pjesama i same pjesme čine da ovi muzičari slove za jednu od najneobičnijih i najuzbudljivijih džez grupa u Švajcarskoj, sa izvedbama koje  zvuče kao džez, a naslanjaju se na rok, pop i etno muziku.


Otvaranju izložbe je prisustvovao i episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, zajedno sa igumanom tvrdoškim ocem Savom…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?