PODRUMI VUKOJE - NOVA BERBA I STARI KVALITET CARSKIH VINOGRADA


PODRUMI VUKOJE - NOVA BERBA I STARI KVALITET CARSKIH VINOGRADA


Berbom zlatnih grozdova žilavke u Carkim vinogradima na Ušću, „Podrumi Vukoje“ su obilježili ovogodišnju, veoma uspješnu Berbu 2017., koja će, nakon 2011. godine, u analima ove najbolje vinarije Jugoistočne Evrope ostati upisana zlatnim slovima kao najuspješnija


“Ovim zlatnim slovima ćemo pridružiti i Veliku zlatnu medalju osvojenu nedavno na  najprestižnijem svjetskom takmičenju AVC-u za Crvenu selekciju Vukoje, koje je i najbolje ikada ocijenjeno vino iz Bosne i Hercegovine, ali o tome ćemo pričati neku drugu priču”, rekao je ovom prilikom Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje.


Podsjetivši da je žilavka bila oficijelno vino Austrougarske monarhije, a sada je i oficijelno vino nekih drugih dvorova koji poznaju enofilsku priču i pravi kvalitet, Radovan s ponosom dodaje da je ova “žilavka” upisana i na svjetsku vinsku kartu u Bordou kao jedino vino iz BiH, a da mu je naročito zadovoljstvo što će ona ove godine dati možda i svoj najbolji nektar u posljednjoj deceniji.


Budući da se sa njihovih vinogorja proizvede maksimalno 150.000 boca, te da sve zavisi od kvaliteta zrna, Radovan objašnjava da se ove godine očekuje optimalnih 130.000 boca vrhunskih vina koja završavaju na tržištima tri kontitenta – u Evropi, Americi i Aziji, te da je sve proizvedeno isključivo od grožđa sa njihva dva vinogorja – Zasad polje i Carski vinogradi. 


Okončanje berbe se na oba ova lokaliteta očekuje u narednih petnaestak dana, jer se čeka pogodan trenutak za berbu pojedinih crvenih sorti, kada je najbolji odnos šećera, kiselina i svih ostalih sastojaka dobrog grozda vina, a u ovoj se vinariji, kako tvrdi izvršni menadžer „Podruma Vukoje“ Mladen Fuštar, ništa ne prepušta slučaju.


„Ovogodišnja berba je, iako kvanitativno manja od prethodne, po kvalitetu dosta bolja u odnosu na prethodne godine, što znači da ćemo, po tradiciji ove vinarije, i u ovoj, odnosno, svim narednim godinama, proizvoditi samo kvalitetna vina“, kaže Fuštar.


Vukoje, kao dugogodišnji predstavnici vrhunskog bosanskohercegovačkog vinarstva, ali i kao najuspješnija vinarija Jugoistočne Evrope i pokretači razvoja ovdašnjeg vinarstva, kažu da su ovo rezultati dugogodišnjeg rada koji je započet 1982. godine, kada su započeli i ograničene proizvodnje lozove rakije, a sada planiraju raditi sortne destilate – od svake sorte posebnu rakiju, za šta se se već instalira najmodernija destilerija u regionu, a pojedine rakije se na tržištu očekuju naredne godine.


Uz nju se gradi i nova moderna uljara za proizvodnju maslinovog ulja i preradu maslina koje su prije nekoliko godina Vukoje počeli proizvoditi i koje se sa njihovih maslinjaka beru već drugu sezonu, dobijajući izuzetan prinos…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?