OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU


 OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU


TRADICIJE I VRIJEDNOSTI KOJE SE ČUVAJU


Polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945. u  Gradskom parku, u Trebinju je obilježen 4. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svijetskom ratu.


Ističući zadovoljstvo što Trebinje obilježava ovaj važni datum, kada je 1944. godine donesena sloboda i mir ovom narodu, poslije čega je obnovljen grad i stvoreni uslovi za dobar život, gradonačenik Trebinja Luka Petrović je u svečanom obraćanju nakon polaganja cvijeća istakao da se na ovaj dan odaje počast svim žrtvama ovoga, ali i drugih oslobodilačkih ratova vođenih za ovaj grad.


“Ono što je važno je da danas ovdje vidimo dosta mladih ljudi i da i njima ostaje obaveza da čuvaju tradiciju i vrijednosti Trebinja, a mi svoje obaveze da oplemenimo ovaj prostor i tako mu damo na značaju već ispunjavamo”, rekao je Petrović, podsjetivši da su gradske vlasti na ovom istom mjestu prošle godine poručile da će srediti park i na tome se već uveliko radi.


On je objasnio da će se radovima koji se izvode u centru Trebinja dobiti 28.000 kvadrata  uređenog gradskog parka, što je, kako su ga informisali izvođači, najveća gradska zelena oaza u cijeloj BiH u kojoj su zelene površine ispresijecane popločanim stazama za šetanje, obezbijeđena video nadzorom, javnom rasvjetom i sistemom navodnjavanja.


“Na taj će način i ovaj spomenik dobiti veću vrijednost i postati značajna turistička destinacija svima onim koji posjećuju Trebinje”, dodao je Petrović.


Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Slavko Šanjević je podsjetio na borbu koju su Druga dalmatinska i Deseta hercegovačka brigada vodile dva dana i dvije noći, jer je Trebinje bilo strateška tačka za Herceg Novi i Dubrovnik.


On je napomenuo da je Trebinje u NOB-u imalo preko 4.500 boraca, od kojih je je preko 200 preživjelih nosilaca Partizanske spomenice i 12 narodnih heroja…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?