PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM: Zavičajna trilogija Đura Kuljanina i pasteli Aleksandre Kecman


PRED TREBINJSKOM PUBLIKOM: Zavičajna trilogija Đura Kuljanina i pasteli Aleksandre Kecman


U Narodnoj biblioteci u Trebinju sinoć je promovisana etnološka trilogija Đura Kuljanina i otvorena izložba slika Aleksandre Kecman iz Banjaluke.


Publici su predstavljene tri Kuljaninove knjige – „Zavičajnost u pjesmama“, „Zavičajnost u riječima“ i „Zavičajnost u izrazima“, u kojima autor sabira i nanovo oživljava pjesničko i jezičko narodno stvaralaštvo.


Riječ je o leksikonu arhaizama koji su se prije pola vijeka upotrebljavali u svakodnevnom govoru u Hercegovini, prikupljenih 2.650 bećarskih pjesama, gangi, ali i narodnim izrazima sa prostora cijele bivše Jugoslavije.


„Ja sam izvan zavičaja već 23 godine, a kad je čovjek podalje od zavičaja neke stvari mnogo bolje vidi. Za mene zavičaj znači izvorište, porodilište i umiralište, odgojilište – sve ono što naučimo od prvoga pogleda do posljednjeg sklapanja očiju. Dakle, u tom periodu od rađanja do umiranja u sebi nosimo zavičajnu sliku“, kaže Kuljanin.


On navodi da je građu za ovu trilogiju prikupljao decenijama, istakavši da je „Zavičajnost u pjesmama“ najobimnija knjiga o gangama koja je do sada izašla na našim prostorima.


„Pjesme zapisujem još od osnovne škole. Iako najveći dio tog fonda, koji je bio u rukopisu, nije preživio rat, nakon rata sam se vratio toj temi – na osnovu onoga što sam mogao da se prisjetim, ali i zahvaljujući velikom broju kazivača tih pjesama do kojih sam dolazio i koji su mi vraćali ono što je uništeno ili zaboravljeno“, napominje on.


O njegovom plodnom stvaralaštvu govorili su prof. dr Radoslav Milošević i mr Milovan Rosić, a u programu večeri učestvovala je i ženska pjevačka grupa Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Trebinje.


Prije promocije knjiga, otvorena je izložba Aleksandre Kecman iz Banjaluke, koja se predstavila sa dvadesetak radova, rađenih suhim pastelom.


Kecmanova treći put izlaže u Trebinju, što kako kaže, nije slučajno – jer su motivi našeg grada i Hercegovine često tema njenih pejsaža.


„Moj prijatelj Novica Telebak slao mi je fotografije sa ovdašnjim motivima, na osnovu kojih su i nastajale ove slike. Tu su i pejsaži koji nisu vezani za Hercegovinu, ali i drugi motivi koje volim – prozori i pogledi kroz prozor“, ističe ona.


Program u Narodnoj biblioteci priređen je u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?