IZLOŽBA „UTOPIJSKI PROSTORI“ IGORA BOŠNJAKA: Dekonstrukcija u potrazi za istinom


IZLOŽBA „UTOPIJSKI PROSTORI“ IGORA BOŠNJAKA: Dekonstrukcija u potrazi za istinom


U Kulturnom centru Trebinje sinoć je otvorena izložba video radova pod nazivom „Utopijski prostori“ multimedijalnog umjetnika Igora Bošnjaka, docenta Akademije likovnih umjetnosti Trebinje.


Autor izložbe se kratko obratio publici, zahvalivši Kulturnom  centru i Akademiji likovnih umjetnosti na pomoći oko realizacije tehnički zahtjevne izložbe, postavljene u bioskopskoj dvorani i sva tri galerijska prostora Kulturnog centra.


Dragan Čihorić, profesor na ALU Trebinje i istoričar umjetnosti, smatra večerašnju izložbu odvažnim Bošnjakovim pokušajem da se kroz jezik jedne slojevite umjetničke vizije, multimedijalne po svom osnovnom karakteru progovori o međama, političkim konotacijama savremenog čovjeka i savremenog trenutka, u potrazi za istinom.


„Umjetnik se poigrao znakovima, kodovima savremene umjetnosti i kodovima same institucije u kojoj je izložba postavljena, etiketirajući je kao muzej savremene umjetnosti. Ovim radovima stvara se kontrast onoga što je utvrđeno i onoga što se svjesno dekonstruiše – politika, geografija, građenje država, razlaganje ideologija, u krajnjem – naših vizuelnih očekivanja. Kontrastom između utvrđenog i onoga što nastaje – upućuje se imaginacija posmatraču, ne ona klasična, koja traži lijepo već ona koja traži istinito u umjetničkom djelu“, ističe Čihorić.


Prema njegovim riječima, Bošnjak se i u likovnom i u idejnom smislu kvalitetno vraća idealu humanizma, jedne otvorene svijesti o svemu onome što današnjeg čovjeka čini onakvim kakvim jeste.


„Ulazeći u izložbeni prostor, mi ulazimo u jednu vrstu utopijske centrifuge, o kojoj je kolega očigledno želio da progovori, koja melje, daje nove mogućnosti u složenim i slojevitim i nikad dovršenim odnosima između čovjeka, čovjekogog ja i konteksta unutar kojeg to ja postoji i biva oblikovano“, zaključuje Čihorić.


Igor Bošnjak je docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju na predmetima Intermedijalna umjetnost i Video. Istražuje na polju pokretnih slika, instalacije i videa. Izlagao je na preko 20 samostalnih i oko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Izložba video radova Igora Bošnjaka u Kulturnom centru Trebinje otvorena je do četvrtka, 5. oktobra.preliRTstati male oglase, potražiti i oglas za posao, a dNNostupna je i kursna listaa je svakodnevno ažurirana.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?