OD ROBOTA DO HIDROTURBINA: MLADI TREBINJCI UŽIVALI U „NOĆI ISTRAŽIVAČA“


OD ROBOTA DO HIDROTURBINA: MLADI TREBINJCI UŽIVALI U „NOĆI ISTRAŽIVAČA“ 


U Trebinju je večeras priređena „Noć istraživača“, već tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji nauke, čiji je domaćin Fakultet za proizvodnju i menadžment u koorganizaciji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.


Manifestaciju je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić istakavši da budućnost čovječanstva pripada – upravo naučnicima, istraživačima i inovatorima.


Ovakve manifestacije su važne da bi zainteresovale mlade da se bave ovim poslom, koji je težak, nezahvalan i neizvjesan, ali prvenstveno – kreativan što je čovjeku najvažnije. I ove godine smo se potrudili da `Noć istraživača` bude interesantna za sve posjetioce. Najveći dio ovogodišnje izložbe posvećen je robotici jer je ona jedna od najvažnijih dimenzija budućnosti“, naveo je Komić.


On je ponovio da pred nama stoji period u kome će istraživanje i nauka odigrati vrlo važnu ulogu, a što je, kako kaže, zaključeno i na nedavnom sastanku ministara zapadnog Balkana. Komić vjeruje da je znanje razvojna šansa Republike Srpske, te napominje da je ove godine usvojena i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srpske.


„Da bi to bila moramo postići izvrsnost, kvalitet, efektivnost i efikasnost naučnih istraživanja. Ta istraživanja moraju da budu komercijalizovana, stavljena u funkciju razvoja ne samo privrede, nego društva u cjelini, ali moraju biti i internacionalizovana i više vidljiva“, naglasio je Komić.


Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje Dušan Jokanović istakao je da je cilj „Noći istraživača“ popularizacija nauke.


A to znači spuštanje nauke sa nivoa univerziteta i istraživačkih centara na nivo razumijevanja običnog čovjeka – i to mladih ljudi koje treba inicirati da se bave naukom kako bi bili spremni da odgovore budućim izazovima razvoja našeg društva“, kazao je Jokanović.


On je naglasio da su većinu eksponata izradili učenici Gimnazije „Jovan Dučić“, te da i ove godine imaju izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom Trebinje, čiji će predstavnici ukazati mladima na mnoge opasnosti – drogu, sajber kriminal, upotrebu Fejsbuka.


Učenici osnovnih i srednjih škola, kao i svi zaljubljenici u nauku, mogli su večeras da pogledaju kako rade mobilni roboti i robotske ruke, tri-de skener i štampač, mini hidroelektrana, ali i zanimljive eksperimente iz fizike.


U amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment održana su i predavanja o popularnim naučnim temama, a predavači su bili Komić, dobitnik nagrade NASA Ranko Mandić i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Nemanja Rakić.


Priređen je i kviz u poznavanju termina, pojava i procesa iz različitih naučnih oblasti, a za najbolje ekipe pripremljene su simbolične nagrade.


Uz Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, koji su glavni organizatori manifestacije, programski sadržaj obogatili su Mašinski fakultet iz Podgorice, Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara, te učenici osnovnih i srednjih škola iz istočne Hercegovine.


R.T./PU TREBINJE

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?