„DANI SRPSKE U SRBIJI”: Peto izdanje i u Zrenjaninu


„DANI SRPSKE U SRBIJI”: Peto izdanje i u Zrenjaninu


Jedan od 20 gradova i opština Srbije u kojima je održana 5. manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, 16. do 21. septembra, bio je i Zrenjanin. U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ je, u okviru ove manifestacije, u utorak, 19. septembra, gostovao KUD „Jovan Dučić“ iz bratskog grada Trebinja, čiji su članovi izveli „Hercegovačko sijelo“, a potom i igre iz Šumadije i Kosovskog pomoravlja. Posetioci su imali priliku i da čuju izvorne pevačke grupe iz Gackog i Ljubovije.


Publici su se obratili direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.


Santovac je za Cicovića priredio prijem u Plavom salonu kojem su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, potpredsednica Skupštine Ljuba Travica i Milan Bjelogrlić, predstavnik Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine.


Podsetivši da je ova manifestacija prvi put održana 2013. godine i da su tada bile velike ambicije i želje, a malo programa, Cicović je informisao da ove godine obuhvata 32 programa kroz 45 izvođenja, sa gotovo 800 izvođača, što nisu očekivali.


-Ove godine ćemo predstaviti i našu privredu, nauku, kulturu i umetnosti, poseban akcenat je na programima koji su u funkciji očuvanja naše tradicije, običaja, jezika i pisma – istakao je Cicović. Već sada, na osnovu realizovanih programa, potpuno smo zadovoljni i mislim da smo na najbolji način predstavili Republiku Srpsku.


Naglasivši da su ekonomski prosperitet i stabilnost od velike važnosti, predstavnik RS u Srbiji je rekao da i ova manifestacija pokazuje koliko suštinski Srbi sa dve strane Drine pripadaju jedni drugima, a obraćanje u zrenjaninskom Pozorištu je završio rečima: „Živela Srbija, živela Republika Srpska”.


– Grad Zrenjanin se i ove godine sa velikim zadovoljstvom uključio u manifestaciju „Dani srpske” – kazao je Santovac. – Drago nam je što ona doživljava već peto izdanje, mali jubilej, koji već može da se nazove tradicijom. Raduje i sve veći broj gradova i opština domaćina, kao i rekordan program izvođenja. Mnogo je razloga za to, jer nas za gradove i sela iz Republike Srpske vezuju brojne istorijske, neraskidive veze. Stanovništvo u većem broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različlitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu išćupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato sve bolju saradnju ostvarujemo sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, I zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela.


Santovac je rekao i da će Grad Zrenjanin i lokalna samouprava razvijati prijateljske i bratske veze u svim delovima Republike Srpske.


Državna rukovodstva Srbije i Srpske treba da razgovaraju o strateškim projektima i investicijama i o infrastukturnom povezivanju, ali ona neposredna, životna saradnja između naroda, s jedne i druge strane Drine, najbolje se produbljuje na nivou gradova – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina. – Kultura, tradicija i običaji, kao i sport, čini delove mozaika saradnje koji se najlakše sklapaju i otvaraju mogućnosti za dalju nadgradnju


U sklopu manifestacije su održana i tri susreta privrednika Republike Srpske i Srbije: 18. septembra u Vranju, 19. u Novom Sadu i 20. u Subotici.


Manifestaciju, koju je blagoslovio patrijarh srpski gospodin Irinej, otvorio je u Narodnom pozorištu u Beogradu 16. septembra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poručio da su Republika Srpska i Srbija jedno i da su istorijske nesreće te, koje su napravile granice.


Iako živimo u razlilitim mestima, naša vera, jezik i kultura su isti – rekao je Dodik. – Mi želimo da budemo u zajednici sa Srbijom. Uveren sam da se etabliranjem Republike Srpske  krenulo tim putem ujedinjavanjem srpskog naroda. Ne želim da se odreknem snova da RS i Srbija budu jedno.


Kako je rekao Patrijarh Itrinej, najviše treba želeti mir i slogu i unutar našeg naroda, ali i sa svim ljudima dobre volje.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je takođe prisustvovao svečanosti, podseća da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda.


Republika Srpska uvek može da računa na svoju Srbiju baš kao što Srbija zna da je niko nigde ne voli tako kao što se voli u Republici Srpskoj”, rekao je Vulin.


list zrenjanin


B.Jajić


Foto J. Nj. Drndak

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?