HERCEGOVCI ŽELE BRENDIRATI SVOJE PROIZVODE


HERCEGOVCI ŽELE BRENDIRATI SVOJE PROIZVODE


Vlada Republike Srpske će učestvovati i materijalnom i tehničkom podrškom u brendiranju autohtonih hercegovačkih proizvoda, gdje je Nevesinje najviše odmaklo u zaštiti svoga krompira, ali i u saradnji sa proizvođačima sira iz ostalih krajeva Hercegovine dostigli su zavidan nivo.


Ovo je rečeno na današnjoj konferenciji “Brendiranje domaćih proizvoda – Naše je bolje“ koju je  organizovalo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske u hotelu „Nar“.


To je potvrdio i minister trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković koji je istakao da je konferencija  okupila sve zainteresovane privrednike sa područja istočne Hercegovine koji žele da svoj proizvod brendiraju. 


„Vlada RS će pomoći  kako i na koji način da se taj proizvod brendira i da bude što bolje pozicioniran i kod potrošača i trgovačkih lanaca, a Hercegovina ima zaista veliko bogatstvo, proizvode koji su autohtoni sa ovih prostora i gdje prvi korak treba bude takav da se stvori percepcija kod preduzetnika da je njihov proizvod najbolji. Кad to ostvare, možemo kazati da smo uspjeli i otvara se mogućnosti da ih brendiraju i dobiju podsticaje od države“, naveo je Gluhaković.


Кao pozitivan primjer takvog proizvođača Gluhaković je naveo mljekaru „Pađeni“ iz Bileće i “Ljekobilje” u Ljubinju, ali i sve trebinjske vinare, sirare, medare, smokvare.


 Božo Vlačić je kao najpoznatiji proizvođač i prerađivač smokava u BiH istakao je da će mu ovakva edukacija o brendiranju proizvoda dobro doći, jer je svjestan da se njegov kompletan program mora zaštititi.


“Ovakvih proizvoda koje ja pravim od smokava danas u Bosni i Hercegovini nema nigdje nego kod mene i želim ih zaštititi i promovisati na jednom višem nivou, jer smatram da, iako imam jedinstven brend, on nije dovoljno valorizovan i nije dovoljno promovisan, a otežavajuća okolnost je i ta što sam u ovoj djelatnosti sam, bez ijednog drugog smokvara sa kojim bi eventualno brendiranje mogao udružiti”, kaže Vlačić.


Trebinjski vinari, međutim, imaju druge vrste problema koji podrazumijevaju još uvijek neusvojeni Zakon o vinu, odnosno zaštitu geografskog porijekla.


“To je prvi korak koji još uvijek nismo uradili, a poslije toga idu i druge stvari za sertifikovanje, što se mora uraditi iz prostog razloga što se u svojetu cijene one stvare koje su prošle određene kontrole”, istakala je Milica Anđelić, direktor trebinjske Vinarije  “Anđelić”.


Svi oni su se ipak složili da se u brendiranje mora krenuti odmah, jer je u pitanju procedura koja sveukupno traje oko godinu dana i proizvođače koji se udružuju ne košta mnogo – svega nekolike stotine maraka…


SARANSAK


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?