PONOVO KLJUČ U BRAVU “TRENDTEKSA”


PONOVO KLJUČ U BRAVU “TRENDTEKSA”


Svi radnici bilećkih pogona tekstilne firme “Trendteks” čije je sjedište u opštini Doboj Jug dobile su rješenja o prestanku radnog odnosa, pa je praktično od sutra stavljen ključ u bravu ove firme.


Iako se, kako kažu, ne mogu pomiriti sa tom činjenicom, radnicama su ruke vezane jer niti imaju sindikalnu organizaciju preko koje bi tražile svoja radnička prava, niti znaju na koji način će se boriti s obzirom da su, prema njihovim tvrdnjama, ugovore potpisivale na mjesec dana kao sezonski, a ne radnici na neodređeno vrijeme sa ugovorima od najmanje tri mjeseca.


“Ja sam dobila otkaz među deset prvih radnica zbog neispunjenja norme koju većina nije mogla ispuniti toliko je bila visoka, a naših preostalih sedamdesetak kolegica je dobilo otkaze nakon nas samo zato što su se solidarisale s nama, ali i zato što smo po prvi put svi digli glas o previsokim normama i niskim zaradama”, kaže Snežana Gaćinović koja je otkaz dobila još prije nekoliko dana.


Dodaje da su otkazi za desetak radnica inicirali otkaze svim drugim radnicama i da ni same radnice nisu mogle ni sanjati da će ta protesna obustava pokrenuti ovakvu lavinu da se firma zatvori, iako je posla bilo.


Kaže da su žene u bilećkom Trendteksu pristajale na sve uslove rada koji su išli čak i do poniženja, jer je konkretno ona primal na ruke 200 do 300 maraka, iako joj je izvod iz Poreske uprave pokazivao platu od oko 480 maraka, a na fabričkim papirima je bio minimalac, što joj je onemogućavalo da prima dječji dodatak.


“I sve to bi se prevazišlo, radili smo i produžno čak i do 12 sata na dan samo da roba bude isporučena na vrijeme i kamioni gotove robe da odu na vrijeme, jer je teško iko mogao normu dugačije ispuniti osim produženog rada”, kaže ona.


Dodaje da ni sama ne zna šta će dalje i da je svoju radnu knjižicu već predala na berzu rada jer joj je, kako kaže, jasno da radnici ne mogu ostvariti svoja prava, ma koliko da su upravu. 


Ostale radnice koje su juče ujutro (utorak) dolazile po rješenja o otkazu izbjegavale su kontakt sa novinarima koji su ih čekali na ulazu u firmu, pa su zgradu napuštale na sporedna vrata, pa je ostalo nepoznato čega se, u stvari, boje jer su posao već izgubile.


Zabrinutost za “Trendteks” i njegove radnice odmah je izrazio načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić koji je razgovrao sa poslovodstvom i predstavnicima nadležnih institucija i nakon toga novinarima izjavio da lokalna vlast ne može uticati na poslovanje ove private firme, ali da od ovih, najmodernijih tekstilnih pogona u BiH, sigurno neće dići ruke, pa će, ako ne bude drugog rješenja, tražiti nove poslodavce.


“Ja sam im i prije pomagao i uvijek ću nastojati da pomognem koliko mogu, jer nije lako osamdeset radnika ostaviti na ulici”, kazao je Aleksić, sa kojim se složio i predsjednik SDS-a Bileća Goran Bošnjak…


NN


Foto:ATV

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?