Na III međunarodnom hrišćanskom forumu u Moskvi i paroh mostarski Radivoje Krulj


Na III međunarodnom hrišćanskom forumu u Moskvi i paroh mostarski Radivoje Krulj


Na poziv Saveza za očuvanje tradicionalnih duhovnih vrijednosti „HRISTIANSKIЙ MIR“ iz Moskve, paroh mostarski sveštenik Radivoje Krulj je, s blagoslovom Episkopa g.Grigorija, učestvovao na III međunarodnom hrišćanskom forumu, koji je održan u Moskvi od 28. do 30.avgusta ove godine.


Forum je okupio preko 300 učesnika iz Rusije, Gruzije, Jermenije, Libana, Sirije, Jordana, Palestine, Egipta, Srbije, Grčke i Bugarske. Pokrovitelji foruma su: Administracija Predsjednika Ruske Federacije, Uprave Grada Moskve i Moskovske oblasti, te više federalnih agencija, ambasada i udruženja. Forum je održan s blagoslovima Antiohijske i Ruske Patrijaršije.


Forum je počeo na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Liturgijom je načalstvovao Episkop Gurij, starješina hrama.


Forum su otvorili prigodnim obraćanjima: predstavnik Administracije Predsjednika Ruske Federacije, Podpredsjednik Ruske Dume, predstavnik Grada Moskve i izaslanik Ruskog Patrijarha otac Dimitrij.


U sklopu Foruma održane su četiri sesije: 1. Savremena ugroženost i mehanizmi zaštite religijskih zajednica Bliskog Istoka; 2. Humanitarne aktivnosti zajednica ugroženih vojnim komfliktima i prirodnim nepogodama; 3. Međureligijski dijalog – pluralizam i humanizam u međureligijskom dijalogu i 4. Socijalno-aktivni biznis.


Otac Radivoje je govorio na temu: „Hercegovina, najjugo-zapadnija zemlja slovenskog pravoslavlja (Pravoslavna zajednica kroz vijekovne konflikte u Hercegovini, stradanje u poslednjem ratu 1992-1995 i postkomfliktna obnova)“, u zgradi ruske novinske agencije ITAR „TASS“.


Forum je završen 30.avgusta s usaglašavanjem zajedničke deklaracije kojom su podržane stradajuće hrišćanske zajednice Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.


EZHiP

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?