VILA PERGOLA: ENO-GASTRO SPEKTAKL UOČI PRVOG SALONA ŽILAVKE


VILA PERGOLA: ENO-GASTRO SPEKTAKL UOČI PRVOG SALONA ŽILAVKE


U okviru programa “Prvog salona žilavke” koji u Trebinju organizuje najčuvenija bh vinarska porodica Vukoje, koja je i najčuveniji proizvođač ovog autohtonog bijelog vina, u Vili Pergoli je sinoć uoči večerašnjeg otvaranja Salona upriličen prijem za novinare, vinare i proizvođače sira, gdje je predstavljeno sedam vrsta „žilavke“ i sedam vrsta sireva.


Na degustaciji su se okupili proizvođači sireva od Livna, preko Prozora, do Trebinja i  Foče, te proizvođači “žilavke”, među kojim su bile dvije vrste Podruma Vukoje i dvije vrste Vinarije manastira Tvrdoš.


“Odlučili smo se za Salon žilavke, jer je žilavka hercegovačka autohtona sorta koja ujedinjuje proizvođače od Ljubuškog do Trebinja i čini nas prepoznatljivim na svjetskim mapama”, kazao je direktor “Podruma Vukoje” Radovan Vukoje.


Prof. dr Zlatan Sarić sa Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu čija je specijalnost upravo proizvodnja sira, kaže da su sirevi sa ovog podneblja upravo najbolji za hercegovačku žilavku.


“Naši tradicionalni proizvodi najbolje se mogu i promovisati i zaštititi na ovaj način – organizovanjem izložbi i salona na kojim ćemo predstaviti svoja nacionalna jela i pića koje je potrebno zaštititi na isti način kao naše narodne nošnje, narodni vez, kao svoje nacionalno blago, odnosno, kao svoju istoriju”, kazao je profesor Sarić, apelujući i ovom prilikom na udruživanje svih proizvođača sira, kako bi se lakše osvajala evropska i svjetska tržiša.


I hercegovački vinari prisutni na ovoj svojevrsnoj uvertiri Salona žilavke složili su se da samo jedinstveno mogu nastupati na sve probirljivijem tržištu, i pored činjenice da su Vukoje zasigurno lokomotiva koja vuče sve višu kompoziciju vinara ovoga kraja.


Na Salonu žilavke koji će se  trebao održati večeras prijavljeno je 17 proizvođača vina i preko deset proizvođača gastro specijaliteta, sa najboljim bh šefom kuhinje Nihadom Mameledžijom, gdje je već najavljen veliki broj domaćih i posjetilaca iz regiona…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?