DUNĐERIMA ČAST I PONOS NA BRATAČKOM LUGU


DUNĐERIMA ČAST I PONOS NA BRATAČKOM LUGU


Tradicionalnim konjskim trkama i viteškim disciplinama na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas je završena 142. Nevesinjska olimpijada. U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 26 grla.


Slava i ponos ove godine idu u Bileću pošto je porodica Dunđer osvojila najvrednije nagrade. U trci punokrvnih konja  prve dvije stepenice pobjedničkog postolja  pripale su Gavrilu i Milanu Dunđeru pošto su njihova grla Alkapela i Peridot bila najbrža. Treći na cilj stigao je prošlogodišnji pobjednik Marmaris, vlasništvo Sumije Dedović iz Ilidže.


U tri arapskih konja sve tri nagrade idu porodici Dunđer. Kroz cilj su redom prošli Malbrok, Singlav i Lenkoran. Pet nagrada koje odlaze u Bileću vrijedno je čak 11.000 KM.


Mala trka bila je najneizvjesnija, a radovao se prošlogodišnji pobjednik Dragan Vučak iz Rogatice. Preostale dvije nagrade idu u Žabljak. Drugo mjesto zauzeo je Putko Miljana Ostojića, a treće Soko Vuksana Kovačevića.


Atraktivna  disciplina potezanje konopa radost je donijela Nevesinjcima. Pojačani prijateljima sa narodnih sabora i  sokolskih nadmetanja nastupili su sa dvije ekipe i na kraju osvojili zlatnu i bronzanu medalju. Između dva „Sokola“ plasirao je „Stefan i div“ iz Užica.


U bacanju kamena s ramena neprikosnoven je bio Miloš Marković iz Rume.Njegov najbolji  hitac od 18,58 m bio je gotovo dva metra duži od drugoplasiranog radovana Zekovića iz Šavnika.


Tradicionalne i viteške discipline protekle su uz učešće velikog broja takmičara. I mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.


U skoku udalj i skoku uvis vodila se žestoka borba između Radovana Grozdanića iz Danilovgrada, Zorana Šukovića iz Gacka i Radovana Sprema iz Nevesinja. Na kraju je Grozdanić sa dužinom 3,30 osvojio zlato u skoku udalj, a  Šuković je preskočio letvicu od 1,49 što mu je bilo dovoljno za najsjajnije odličje. Spremo je u obje discipline osvojio srebrnu medalju.


Vitez iz Bratačkog luga Radomir Andrić još ne razmišlja o povlačenju sa olimpijskih borilišta. Danas je bio najbrži u trci sa jajetom u kašici, a u trci u džaku za dlaku mu je umakao Aleksandar Krajišnik iz Apatina.


Prekaljeni olimpijac u skakanju na mijeh Luka Parežanin pokvario je raspoloženje ostalih takmičara, ali i snimatelja pošto je već u prvom pokušaju probio neobični sportski rekvizit.


Na stub visok deset metara hitro se popeo prošlogodišnji pobjednik Jovan Stupar iz Apatina. Ostali takmičari  nisu bili ni blizu rezultata spretnog Vojvođanina.


I u boju na brvnu prošlogodišnji tron sačuvao je  Željko Kucalović iz Banjaluke.


Još jedan sabor viteštva u Nevesinju je završen. Takmičari se puni utisaka vraćaju kući, oni najbolji sa medaljama i novčanim nagradama, a organizatori  najavljuju da će narednu Nevesinjsku olimpijadu obogatiti novim sadržajima.


Radio Nevesinje

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?