ZUBAČKA UBLA – MJESTO BRATSKOG SUSRETA


ZUBAČKA UBLA – MJESTO BRATSKOG SUSRETA 


Zubačka Ubla su i ove godine bila mjesto bratskog susreta Hercegovaca i Crnogoraca na Velikom narodnom saboru koji se na granici sa Crnom Gorom i Hrvatskom odvija još od 1962. godine.


Na višedecenijsko okupljanje je podsjetio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je i zvanično otvorio Sabor.


Decenijama se mi ovdje okupljamo i zborujemo sa našom braćom Crnogorcima, sa kojim smo uvijek bili u zajedništvu, u dobru i zlu, ali i sa našim komšijama Hercegovcima iz susjednih opština istočne Hercegovine“, rekao je Petrović, poželjevši da ova komunikacija „teče i u narednim decenijama i vijekovima i da bude nasljeđe za omladinu“.


On je obećao da će do narednog saborovanja na Ublima Gradska uprava obezbijediti mnogo bolje infrastrukturne uslove na ovom izletištu, prvenstveno dovođenje vode. 


Zahvalivši se na posjeti crnogorskim komšijama, Petrović je posebno pozdravio predsjednika opštine Herceg Novi Stevana Katića koji je takođe prisustvovao zborovanju na Zubačkim Ublima i u svom obraćanju podsjetio na bratske veze sa Hercegovcima.


Vjerujem da svoje dobre odnose možemo i treba da iskoristimo da zajednički oživimo planinska izletišta, kao što su ovdje Ubla ili naš Vrbanj, da na tromeđi razvijamo turizam koji se zasniva na promociji prirodnih ljepota, živopisne istorije, bogate kulturne baštine i autohtonih proizvoda“, poručio je Katić.


U kulturno-zabavnom dijelu programa su nastupili članovi trebinjskih kulturnoumjetničkih društava „Alat Svislajon“, ANI „Jovan Dučić“ i „Hercegovina“, narodni guslar Veselin Kosović iz Trebinja, te narodni guslar i izvođač narodne muzike Milomir Miljanić...


SARANSAK