“FESTIVAL FESTIVALA” : VEĆ ODIGRANE DVIJE PREDSTAVE


“FESTIVAL FESTIVALA”: VEĆ ODIGRANE DVIJE PREDSTAVE


Dvjema odigranim predstavama Amaterskog pozorišta NVU „EgoKult“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada - “O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ i bugojanskog Teatra “Fedra” koji je izveo “Posljednju porodicu”, u Trebinju već uveliko traje jubilarni 60. Festival festivala, najveća smotra dramskih amatera Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.


Obje predstave su na publiku ostavile utisak “osrednjosti”, s tim što su Bugojanci, za razliku od mladog i neiskusnog crnogorskog ansambla, dali dosta dramske akcije i  pokazali glumačku zrelost.


Mnogi su mlade crnogorske glumce vidjeli više na nekom omladinskom takmičenju pozorišta, kakav mi u BiH imamo u Konjicu, nego među najboljim dramskim ostvarenjima bivše Jugoslavije, iako im nije osporena prirođena igra sa puno emocija, što je voditelj razgovora o predstavi, dramaturg Željko Hubač, ocijenio i najvećim umjetničkim kvalitetom predstave. 


On je, sa druge strane, istakao da bogijansko ostvarenje ima dosta akcije koja drži pažnju, dinamična je i scenski potentna, što je posljedica dramskog predloška kome se ne može osporiti višeslojnost.


Večeras će nastupiti pobjednici republičkog festivala u Srbiji – Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke sa ostvarenjem „Malograđanska svadba“, po tekstu Bertolda Brehta i režiji Radoja Čupića.


Evropejci“, po tekstu Miroljuba Nedovića a u rediteljskom čitanju Slobodana Eliseeva, koju izvodi „GAT scena 71“ Doma kulture „Krste Misirkov“ iz Svetog Nikole – ovogodišnja je nagrađena predstava iz Makedoniji koja će se festivalskoj publici predstaviti u ponedjeljak, 24. jula.


Pete večeri Festivala festivala, u utorak, 25. jula, nastupiće Bjelovarsko kazalište iz Hrvatske predstavom „Sutra pripada meni“, koju je prema tekstu „Hitler i Hitler“ Konstantina Kustjenka režirala Maja Fabičević, dok će se dan poslije predstaviti drugoplasirani sa republičkog finala Srbije – Studio glumca – Teatar 011 iz Beograd sa komadom „Dragi tata“ Milene Bogavac, u režiji Nataše Radonjić.


Festival će u četvrtak, 27. jula, zatvoriti domaćin – Gradsko pozorište Trebinje predstavom „Pisac porodične istorije“, po tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića.


Festval je u petak otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji se, zajedno sa resornim ministrom Danetom Maleševićem, složio da je pitanju manifestacija od velikog značaja za kulturno povezivanje cijelog regiona, zbog čega o dove godine po prvi put u finansiranju učestvuje i predsjednik Milorad Dodik i Vlada RS…


NN