ČETVRT VIJEKA TREBINJSKE BRIGADE


ČETVRT VIJEKA TREBINJSKE BRIGADE


Prva motorizovana trebinjska brigada, najstarija jedinica Vojske Republike Srpske, koja je svoja borbena dejstava Odbrambeno-otadžbisnkog rata započela još u oktobru 1991. godine, kada su poginuli i prvi borci iz njenih redova, a zvanično osnovana 13. jula 1992. godine, obilježila je 25 godina od svoga formiranja u Trebinju.


Bivši pripadnici Trebinjske brigade, njih oko 1.000, promarširali su u koloni gradskim ulicama, raspoređeni po nekadašnjim bataljonima, predvođeni svojim bivšim komandantima, a nakon defilea su se postrojili u Dučićevoj ulici u Trebinju, a zatim u bašti hotela Platani na svečanom ručku evocirali uspomene na ratne dane.


U toku toga rata su, kako je rečeno, u odbrani grada i stvaranju Republike Srpske poginulo 258 pripadnika Trebinjske brigade, a ranjeno više od 1.000 boraca i svi oni bi se, kako je to istakao i Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, ponovo odazvali na mobilizaciju. 


„Ja danas prije svega želim da odam dužnu poštu i poklonim se sjenima naših poginulih saboraca koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku, ali i da odam priznanje borcima Trebinjske brigade na ogromnom doprinosu koji su dali za stvaranje Srpske i koji su mi i danas potvrdili da će jedinstveni ostati u zajedništvu“, kazao je general Savčić.


Zadovoljstvo što su bivši borci i danas jedinstveni u istom stroju izrazio je i gradonačelnikTrebinja Luka Petrović, naglasivši da, osim sjećanja na poginule borce, lokalna zajednica čini napore u obezbjeđivanju dostojnog života njihovih porodica, ali i u vraćanju dostojanstva preživjelih boraca.


„Mi smo spremni rješavati probleme nezaposlenosti mladih, prvenstveno iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali i demobilisanih i umrlih boraca, pa smo pokrenuli nekoliko programa zapošljavanja, jer znamo da samo radom možemo postići bolje rezultate“, kazao je Petrović, podsjetivši da je Grad Trebinje pokrenuo inicijativu da Boračka organizacija RS dobije izdvojeni status na republičkom nivou.


Blagoslovivši skup i pomenuvši sve preživjele, a naročito pale i preminule borce, među kojima je nekadašnji komandant ove brigade Radoslav Zubac, episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije je istakao da moramo učiniti sve da živimo u slobodi.


„Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo, ali mudrosti jeste, zbog čega je važno da se savjetujemo i da se oslonimo jedan na drugoga, da gledamo u onoga koji je pored nas kao na brata, zaštitnika i prijatelja, pa će nam onda možda i drugi pomoći“, kazao je vladika Grigorije, ističući da je nas je i rat naučio tome da nam je najvažniji onaj koji je sa desne i lijeve strane našega ramena.


O ratnom putu Trebinjske brigade, o njenih 1.676 časnih ratnih dana,  njenim gubicima i teritorijama koje su odbranili govorio je predsjednik Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić.


„Iako se nisu svi vratili svojim kućama, niti danas jednako uživaju u stečenom miru i slobodi, mi smo i danas svi u jednom stroju i u nadi da ćemo se i sledeće godine okupiti, nalazeći poštovaoce i saradnike među mlađim naraštajima“, kazao je Mišeljić.


Na svečanosti u bašti Hotela Platani su dodijeljene i povelje Boračke organizacije Trebinje i to Gradu Trebinju, Eparhiji zahumsko hercegovačkoj i primorskoj, generalu Ratku Mladiću, komandantu Hercegovačkog koripusa VRS generalu Radovanu Grubaču i posthumno komandantu Trebinjske brigade generalu Bogadnu Kovaču...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?