PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA ZA BIVŠE BORCE


PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA ZA BIVŠE BORCE


U Gradskoj upravi Trebinja danas je gradonačelnik Luka Petrović priredio prijem za nekadašnje komandante bataljona i brigade i predstavnike Gradske boračke organizacije Trebinje.


U razgovoru sa borcima u centru pažnje bila je aktuelna boračka problematika te iznalaženje načina kako poboljšati položaj onima koji su najzaslužniji za stvaranje RS i odbranu Trebinja u proteklom otadžbinskom ratu.


Na današnjem druženju, koje smo okarakterisali i kao radni sastanak,  donijeli smo i nekoliko važnih zaključaka koji su vezani za status boračkih kategorija. Jedan od tih zaključaka je da Boračka organizacija RS dobije izdvojeni status unutar svih organizacija RS koje imaju javni interes. Naša namjera je i da pomažemo svim onim porodicama poginulih i demobilisanih  boraca, porodicama ratnih vojnih invalida i umrlih boraca, koje su ostale nezaštićene i zaboravljene. Već su napravljeni posebni programi za rješavanje pitanja nezaposlenosti boračkih kategorija, užurbano se prave spiskovi čiji su jedini kriterijumi pravo a ne neki drugi aršini. Posebnu pažnju ćemo obratiti na porodice dvojice ratnih komandanata Trebinjske brigade Bogdana Kovača i Radoslava Zupca. Opredjelili smo se da zajedničkim snagama zaštitimo naše zajedničke vrijednosti. I to je trajna obaveza grada Trebinja i budite uvjereni da ćemo znati cijeniti ove vrijednosti“, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović. 


O danima kada je stvarana Trebinjska brigada Vojske RS govorio je Pero Mišeljić, jedan od sudionika borbi na Vlaštici


Početak jujla 1992. Godine protekao je u znaku velikih borbi na ovom dijelu Hercegovačkog ratišta.U noći između 12. I 13. Jula regularne jedinice Republike Hrvatske napale su svim raspoloživim snagama na dominantni vrh Vlašticu. Tu smo pružili odlučan otpor i slomili tu ofanzivu. Taj dan je simbolično uzet kao Dan Trebinjske brigade Vojske RS“, rekao je Mišeljić.


Predstavnici Boračke organizacije Trebinje danas su položili cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima Trebinjske brigade i ratnom komandantu generalu Bogdanu Kovaču.


U nastavku obilježavanja 25. Godina od osnivanja Trebinjske brigade Vojske RS  od 21 čas, u Muzeju Hercegovine biće promovisana knjiga „Hercegovački korpus“, koja iz pera više autora govori o borbenim dejstvima i ratnom putu jedinica korpusa, u čijem sastavu je djelovala i Trebinjska brigada.

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?