KOMANDANTE, VJEČNA TI SLAVA I HVALA


KOMANDANTE, VJEČNA TI SLAVA I HVALA


U prepunoj Velikoj sali Gradske uprave u Trebinju odata je posljednja počast rano preminulom pukovniku Radoslavu  Zupcu (61), nekadašnjem komandantu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske kome je njegovo Trebinje, prigušivši jecaje, na komemorativnom skupu uglas klicalo – Komandante, vječna ti slava i hvala.


Izražavajući saučešće supruzi Ivanki, kćerki Damjani, sinu Olegu, snahi Eleni, unuci Anastasiji, sesti Rajki i bratu Miloradu, predsjednik Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić je podsjetio da je Zubac najprije bio čovjek, a onda i jedan od komandanata koji je, kako reče, branio naš grad i time se upisao u vječnu knjigu naše memorije i našeg narodnog pamćenja.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da ovo nije posljednje zbogom trebinjskom komandantu, već njegovo preseljenje u sjećanja cijelog grada na čovjeka koji se svim svojim bićem predavao svakom poslu i svakom zadatku, stičući tako ugled i ime, jer je, kako kaže, njegova komanda uvijek bila – za mnom.


Kad otadžbina zatražila pomoć, kada je svoj narod trebalo braniti, on je sve svoje umne i fizičke sposobnosti stavio na raspolaganje svom narodu, zbog čega je juče bolno odjeknula Trebinjem vijest da je preminuo jedan čestit Trebinjac koji je visoko držao svoju čast i čast svoje profesije profesionalnog vojnika i oficira”, rekao je gradonačelnik Petrović, podsjetivši da je pukovnik Zubac u rat stupio kao profesionalni vojnik, ali ponajprije kao patriota koji je vojevao od Knina do Trebinja gdje je branio svoju kuću, svoju porodicu i svoga komšiju, a da nikada, ni u ratu, ni poslije rata, nije glorifikovao ni rat, ni oružje.


Istakavši da pukovnik Zubac nikada nije tražio nikakvu posebnu zahvalnost za sve ono što je uradio “kao da je znao da zahvalnost uvijek kasni i da su rijetki oni koji su je dočekali”, Petrović je na kraju poručio da ono što je učino za svoje Trebinje, svoj narod i svoju Republiku Srpsku neće biti zaboravljeno. 


Zemlja koju si branio i odbranio biće ti laka. Počivaj u miru među svojim saborcima koje si godinama s tugom ispraćao”, dodao je gradonačelnik.


O zajedničkom vojevanju, zajedničkom ratnom putu, o drugarstvu u ratu i u miru, govorio je potpukovnik Slavko Žarković, podsjetivši da je pukovnika Zupca smrt omela da i ove, kao i prošle godine, zajedno postrojavaju svoju brigadu u kojoj su proveli časne i teške dane.


Pukovnik Zubac je sa dužnosti operativnog oficira iz komande Hercegovačkog korupusa prebačen je najprije na mjesto komandanta Trećeg bataljona Trebinjske brigade, da bi polovinom 1995. godine bio postavljen na mjesto komandanta te brigade.


On je 1999. godine upućen u Školu nacionalne odbrane u Beogradu, gdje mu školovanje prekida aktivno učešče u ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji, gdje je ostao do povlačenja Vojske Jugoslavije iz južne srpske pokrajine i tek tada završava započeto školovanje, a nakon toga se vraća u komandu Hercegovačkog korpusa gdje je završio sa aktivnom vojnom službom.  


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?