POŽARIŠTA SE RAZBUKTAVAJU


POŽARIŠTA SE RAZBUKTAVAJU


Novi požar koji je izbio jutros oko 8,20 časova, u brdu iznad brane Grančarevo, 700 do 800 metara od brane, pripadnici Vatrogasne jedinice Lastva su za oko sat vremena stavili pod kontrolu i još uvijek se na tom lokalitetu dežura, potvrdio je Veso Paranos iz lastvanske jedinice.


Osim toga, na jugoistočnoj strani opštine Trebinje, u rejonu Zubačkog platoa, požar ne jenjava, a najkritičniji je krak prema Golom brdu i kuli Petrina koja vazdušnom linijom nije daleko od grada, tako da je jutros pokrenuta velika akcija gašenja požara.


Prema riječima Tripa Ćuka, komandira Vatrogasne jedinice Trebinje, vatrogasci, civilna zaštita, pripadnici civilne zaštite HET i šumari jutros sprečavaju da se vatra dalje širi prema gradu.


Vatrogasci su juče uspjeli da ugase liniju dugu oko pet kilometara u rejonu Željeva na Zubcima, a u toku protekle noći najteže je bilo u rejonu Rapti.


Sinoć je zasjedao i štab za vanredne situacije, na kome je odlučeno da se mobilišu sve snage kako bi se spriječilo širenje vatrena stihije prema gradu.


Zbog visokih temperatura i učestalih požara, apelovali su i i Policijske uprave Trebinje  na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora. Prije nego što se napusti mjesto gdje je vatra gorjela potrebno je dobro provjeriti da li je ugašena.


Odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine…


Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u prvih pet mjeseca 2017. godine evidentirano je 70 šumskih požara. Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Policijska uprava Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?