PODRŽIMO PAMET? Podržimo Budišu i Stašu


PODRŽIMO  PAMET? Podržimo  Budišu i Stašu


Turska kompanija je spremna da u pametno ogledalo, izum studenata Radoša Budiše i Staše Đurović, uloži  100. 000 dolara i pomogne im da osnuju svoju kompaniju, a resorno ministarstvo u vladi Republike Srpske djeci ne da novac ni za put.


Pametno ogledalo, koje je i alat i reklamni panel, ovi studenti usavršavali su mjesecima, a ove godine prijavili su se na konkurs turske kompanije „Sente link“ i oduševili njihove stručnjake koji su poželjeli da ovaj izum iskoriste i za svoje potrebe.


Laički rečeno, pametno ogledalo razume govorne naredbe, pa mu možete narediti da vam navije budilnik, napravi podsjetnik i obavještava vas o pristiglim obavezama, pa i da pretražuje internet na temu koju mu zadate.


MOŽE DA BUDE VELIČINE TELEVIZORA ILI PANELA I DA SLUŽI ZA REKLAMIRANJE.


- Kada je ogledalo uključeno, na njemu se mogu smenjivati reklame, a možete i da mu naredite da to sve skloni i da se, jednostavno, ogledate – pojasnio je Radoš Budiša, student druge godine Fakulteta inženjerstva informacionih tehnologijana BLC “College” u Banja Luci


Kaže da su ovom inovacijom oduševili Turke, koji su raspisali poziv za inovatore i ponudili im boravak u njihovoj kompaniji i unapređenje biznis plana.


Radoš kaže da su turski stručnjaci poželjeli da takvo ogledalo postave i u svoje kancelarije, gdje sada reklame i razne informacije prikazuju na televizoru, preko USB stika.


Devojka koja je zadužena za taj dio posla, priča Radoš, mora da se popne na merdevine visoke dva metra i zameni stik sa novim informacijama, dok su njihovom ogledalu za taj posao potrebna tri klika miša.


Radoš to slikovito opisuje ovako – iz vikendice u Kneževu, preko računara, možete da mijenjate reklame bilo gdje u svijetu.


- Prijavili smo se na konkurs „Sente linka“, poslali im kratak rezime projekta i oni su se zainteresovali za naš izum. Zaključili su da smo vrijedni da prođemo njihov program obuke i da imamo veliku šansu da osvojimo 100.000 dolara, koliko su spremni da ulože u naš početni posao i pomognu nam da osnujemo kompaniju u Americi, te da privučemo još klijenata – rekao je Budiša.


Radoš i Staša imaju novca da se pojave u Turskoj gdje bi sa njihovim stručnjacima razrađivali plan kako unovčiti pametno ogledalo, ali nemaju dovoljno za put i troškove petodnevnog boravka. Na put bi trebalo da krenu već sutra naveče.


Ministarstvo nauke i tehnologije RS juče je odbilo da ih finansira, uz obrazloženje da novac dodeljuju isključivo putem konkursne procedure i nakon stručne procjene projekta, jer je tako propisano zakonom i jedino takva raspodjela novca je pravedna i javna. Međutim, činjenica je da se konkursi često ne poklope sa terminom takmičenja, pa inovatori propuste priliku da otputuju i dokažu svoje znanje.


- Naše strateško opredeljenje Ministarstva nauke i tehnologije je podrška mladim istraživačima i inovatorima – rekli su u Ministarstvu i istakli da su za tri godine isplatili oko 51.300 KM za najbolje ideje studenata i srednjoškolaca. Poređanja radi, ovogodišnji budžet ministarstva iznosi oko 6,8 miliona KM.


- U ministarstvu su nam predložili da novac tražimo od preduzeća, ako bi neko bio voljan da nas finansira – rekao je Budiša.


BESPARICA GUŠI PAMETNE 


Radoš i Staša nisu jedina izvanredna djeca koja zbog novca nisu mogla da otputuju na takmičenje ili sajam.


Srednjoškolci banjalučke Elektro-tehničke škole, koji su osmislili pametnu kuću u kojoj sve radi na dugme i daljinsko upravljanje, zbog finansija nisu mogli da otputuju ni do Novog Sada, a nadaleko čuveni zlatni banjalučki kuvari nekoliko puta su odustali zbog takmičenja, upravo zbog besparice.


Iako im je ostalo manje od dva dana vremena, Staša Đurović se nada da će uspjeti da pronađu donatore, otputuju u Istanbul i sa stručnjacima razrade i pokrenu svoj posao.


Broj žiro računa :1941066970801158


Broj mobilnog telefona: +38765-176-692


BN/BLIC/ blmojgrad.com

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?