TREBIŠNJICA PROMIJENILA KORITO I PROTEKLA KROZ KONJIC


TREBIŠNJICA PROMIJENILA KORITO I PROTEKLA KROZ KONJIC


Zakleo sam se da više neću pominjati nepismene novinare i nepismene tekstove, makar oni bili i na gradskom portalu, gdje, pored nesuvislih rečenica, možete naći one pridjeve na ški, ski, čki, koje pišu velikim slovom, što su preskočili naučiti u petom osnovne, ali apsolutnom neznanju geografije – ne mogu odoljeti.


Juče su „novinari“ pisali da je zaplijenjena droga na GP Hum kod Trebinja, a večeras o tome da je u saobraćajnoj nesreći između Konjica i Sarajeva automobil sletio sa kolovoza u rijeku Trebišnjicu. Majko mila!


Iako smo mi u bivšoj Jugoslaviji znali sve granične prelaze od Šentilja do Đevđelije, od obrazovanja u Republici Srpskoj možda i ne moramo očekivati da u Banjaluci znaju  koji su sve granični prelazi oko Trebinja, kao što (nažalost) više ne možemo očekivati da mi u Hercegovini znamo bosanske prelaze, ali kada Trebinjci ne znaju prelaze oko Trebinja, smatram da imamo ogromni problem u obrazovanju, i, što je još gore, problem snalaženja u sopstvenoj sredini, jer sam do juče smatrao da svako dijete zna da su u okolini Trebinja granični prelazi Klobuk, Grab, Ivanica, pa ako hoćete i Čepikuće, ali da je Hum kod Foče poprilično daleko od „blizine Trebinja“.


Isto tako, kod pojedinih novinara, danas je vozilo sletjelo sa kolovoza na putu Sarajevo – Konjic u rijeku Trebišnjicu. Alal vjera, da je i avion zaustavio bi se prije najbliže obale rijeke Trebišnjice. 


Sve ovo me nekako podsjeća na prijeratno znanje Engleza, Francuza, a naročito Amerikanaca, o Jugoslaviji koju su i oni koji su znali za onu, iz naše perspektive veliku zemlju sa 22 miliona Jugoslovena, uglavnom nazivali Jugoslovakija (miješajući u isti kazan i tadašnju Čehoslovačku i Jugoslaviju bez pardona, a što bi i pardonirali kad su bili velesile, pa im se moglo).


U tome kontekstu su možda i naši novinari skontali ili uobrazili da su sila, pa im se može, ko što su, kako kaže Matija Bećković, u stara vremena i crkve letjele sa brda na brdo, da premještaju Trebišnjicu na konjičku teritoriju, a GP Hum na trebinjsku...


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?