ELEKTROPRIVREDA RS:PROTOKOL O SARADNJI SA BJELORUSKOM ENERGETSKOM KOMPANIJOM


ELEKTROPRIVREDA RS:PROTOKOL O SARADNJI SA BJELORUSKOM ENERGETSKOM KOMPANIJOM 


Predstavnici Elektroprivrede RS i bjeloruske kompanije GPO „Belenergo“ potpisali su u sjedištu Elektroprivrede RS u Banja Luci, u prisustvu resornog ministra Petra Đokića,   protokol o međusobnoj saradnji, a uskoro će biti formirana i zajednička komisija u kojoj će biti i predstavnici dvije vlade.


Protokol čiji je osnovni cilj međusobna saradnja i razmjena iskustava u proizvodnji,  distribuciji i prodaji električne energije, kao i izvjestan nivo tehničke, ekonomsko-finansijske i prirodno-socijalne izvodljivosti, potpisali su v.d. generalnog direktora Elektroprivrede RS dr Željko Kovačević i generalni direktor kompanije GPO  “Belenergo”  Evgenij Olegovič  Voronov.


Doktor Kovačević je sa saradnicima u Banjaluci predstavio privrednoj delegaciji iz Bjelorusije projekte i strategiju razvoja Elektroprivrede Republike Srpske, kao i mogućnosti saradnje dvije kompanije, zahvalivši Voronovu na interesovanju za projekte koje se realizuju ili tek treba da se realizuju, kao  i ministru Đokiću na posvećenosti u razvoju energetskog sektora Republike Srpske.


„Ovom smo prilikom donijeli odluku da formiramo zajednički Komitet, koji će u stvari biti stručna komisija ispred Vlade Republike Srpske, Elektroprivrede Republike Srpske,  GPO „Belenergo“ iz Bjelorusije, njihove Vlade,  koja će na osnovu ekspertskih analiza  i mogućnosti definisati i predložiti vladama i elektroprivredama dvije zemlje konkretne oblike i  modele  buduće saradnje, pa smo u tom kontekstu i  prezentovali projekte koji su od strateškog značaja za ERS i za Republiku Srpsku“, naglasio je nakon sastanka direktor EPRS dr Željko Kovačević.


Osim dvojice direktora i ministra Đokića, potpisivanju protokola prisustvovala je privredna delegacija iz Bjelorusije i Uprava MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, Matično preduzeće a.d. Trebinje...


SARANSAK