MANASTIR DOBRIĆEVO KAO STUB VJERE HERCEGOVACA I CRNOGORACA


TROJIČINDANSKI SABOR KOD MANASTIRA DOBRIĆEVO


MANASTIR KAO STUB VJERE HERCEGOVACA I CRNOGORACA 


Apsolutni pobjednici ovogodišnjeg Trojičindanskog sabora, na kome se, kod manastira Dobrićevo na obalama Bilećkog jezera takmiče hercegovačke pjevačke grupe u natpjevanavanju i sviranju na narodnim instrumentima, ove su godine članovi Udruženja guslara i epskih pjesnika “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće.


Muška i ženska pjevačka grupa ovoga društva su pobjednici u muškom i ženskom narodnom pjevanju, ali je i član Udurženja Momo Damjanac pobjednik u sviranju na tradicionalnim narodnim instrumentima, izvodeći melodije na dvojnicama.


I u bacanju “kamena s ramena” pobijedio je Bilećanin Branko Milićević koji je guslar takođe u Udruženju guslara i epskih pjesnika “Vojvoda Vlatko Vuković” iz Bileće.


Trojičindanski sabor kod manastira Dobrićevo, na obali Bilećkog jezera, između Trebinja i susjedne Bileće, i ove je godine okupio veliki broj hercegovačkih i crnogorskih vjernika i ljubitelja narodne pjesme i tradicije koji su na ovom mjestu saborovali stotinama godina unazad.


“Ovo je nadaleko čuveni sabor koji je bio prekinut u doba komunizma, ali ga je narod makar i krišom svetkovao, pa bi na ovaj dan veliki broj Crnogoraca, tobože slučajno, navratio u dobrićevsku crkvu makar da upali svijeću, a ovamo bi ih Bilećani isto tako slučajno dočekivali”, kažu u bilećom društvu “Prosvjeta” koje i organizuje Sabor.


Vjeruje se da manastir koji datira iz 12. vijeka i vremena Nemanjića, ima i iscjeliteljske moći, pa ga pohode i zdravi i bolesni zbog molitvi za zdravlje 


Ranije je u Dobrićevu bila i čuvena biblioteka, ali je uglavnom spaljena i uništena, a nestao je davno i čuveni Dobrićevski luster, od koga je ostalo samo mjesto na plafonu koje i danas ima zavjetnu moć, kao i mošti jedne ruke, gjde se mladi zaklinju na ljubav, a stariji svijet na odanost i istinu.


Manastir Dobrićevo je zbog svega toga i nadaleko poznat i mnogopoštovan od strane srpskog i crnogorskog življa, pa je naročito u ljetnim mjesecima, budući da se nalazi nedaleko od magaistralnog puta Trebinje – Bileća i dalje prema unutrašnjosti BiH i Srbije, veoma posjećen…