U ZAGORI PROSLAVLJEN SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA


U ZAGORI PROSLAVLJEN SVETI CAR KONSTANTIN I CARICA JELENA


Hramovna slava sela Zagora sa 11 zaselaka, Sveti car Konstantin i carica Jelena, proslavljeni su kod istoimene crkve u ovom selu u prisustvu velikog broja nekadašnjih mještana i njihovih gostiju iz svih trebinjskih parohija.


Domaćinski, kako i dolikuje, uz služenje Svete liturgije, Zagorani su se prisjetili svojih svetaca zaštitnika, svojih mrtvih u seoskom groblju usred koga se nalazi i crkva, svojih predaka  - solunskih dobrovoljaca kojih je bilo nekoliko u selu i kojim su potomci podigli u crkvi spomen-ploču, ali su se prosjetili  i svojih stradalnika iz proteklih i najnovijeg Otadžbinskog rata.


Svima njima neka je vječna slava i hvala, jer su se borili za srpstvo i naš opstanak u svim oslobodilačkim ratovima, a mi se borimo u miru za dobrobit I napredak, za slogu i obnovu”, istakao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović čije je porijeklo iz ovoga sela.


On je svojim komšijama obećao da će se do naredne slave u Zagoru moći stići asfaltnim pravcem, umjesto dosadašnjim putem koji je više makadamski nego li je asfaltiran, a potrudiće se, kako je rekao, da pomogne sve one domaćine koji žele obnoviti svoje kuće i dovesti struju tamo gdje je nema.


Predsjednik Crkvenog odbora Zagore Rajko Tanasijević je istakao da je, u svrhu te  pomoći, osnovano Udruženje “Povratak zavičaju – Zagora”, podsjetivši da je nakon dugog niza godina ponovo zaživjela i autobuska linija ka Trebinjskim brdima, samo je nova maršuta sada mnogo duža i ide od Trebinja do škole u Zagori.


Mi imamo namjeru da pomognemo svima onima koji žele popraviti svoje kuće, štale, dvorišta, ali ne u novcu nego u materijalu i svako ko hoće i ko želi može dobiti ovu vrstu pomoći”, objasnio je Tanasijević koji je ovom prilikom uručio zahvalnice narodnom poslaniku Iliji Tamindžiji i privatnim preduzetnicima Mišu i Rajku Ćuriću iz Trebinja na dobročinstvu koje su preduzeli u obnovi ove crkve i seoske škole koja je sada pretvorena u mjesto sastajališta mještana, a zahvalio se i dekanu Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju prof. dr Dušanu Jokanoviću koji je hramu darovao ikonu Čajnička Krasnica.


Domaćini ovogodišnjeg zborovanja u Zagori bila je porodica Drapić, čiji se  predstavnik Anđelko Drapić zahvalio svim prisutnim, podsjetivši da je iz 11 sela i  priselaka sa 76 domaćinstava Zagore uvijek davan doprinos razvoju Trebinjskih brda i cijelog trebinjskog kraja, a zauzvrat su dobijali malo, zbog čega je apelovao da se sada uradi više za ovaj kraj…


SARANSAK 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?