NEVESINJKA JELENA RAŠOVIĆ DVOSTRUKA DOBITNICA STIPENDIJE FONDA DR MILAN JELIĆ


NEVESINJKA JELENA RAŠOVIĆ DVOSTRUKA DOBITNICA STIPENDIJE FONDA DR MILAN JELIĆ


Tokom srednje škole Jelenu Rašović posebno su zanimali matematika, fizika i sport. Iako je možda to nespojivo za većinu, sportske aktivnosti i učenje su za nju predstavljali svakodnevnicu. Dugo vremena trenirala je odbojku u nevesinjskom klubu Velež.


Jelena je sada studentica treće godine Prirodno- matematičkog fakulteta u Banjaluci, studijski program za fiziku, opšti smjer. Kao jedna od najboljih studenta Republike Srpske dobitnica je već drugi put stipendije iz Fonda dr Milan Jelić i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa trenutnim prosjekom 9.79.


DOBRA ORGANIZACIJA JE KLJUČNA


Sama činjenica da se rad i trud cijeni, da to neko nagrađuje daje joj podsticaj za dalje. “Jedna skromna država, kao što je naša ulaže, dosta u studente i kroz stipendije i kroz cijene školovanja koje su najniže u regionu. Međutim, svi studenti kada završe teže da odu odavde, jer država, iako ulaže u njih, nije u stanju da im obezbjedi radna mjesta i tako ih školuje i ‘pokloni’ nekoj drugoj državi“, navodi Jelena.


Mišljenja je da se osnova za uspjeh postiže u osnovnoj školi.


„Mislim da se kreće od osnove škole, sticanja radne navike, gledanja na školu kao igru i druženje a ne kao obavezu i nešto što se mora da vas ne bi roditelji kaznili. Kasnije se sve nadovezuje na tu osnovnu podlogu. Uz trud i rad sve dolazi. Posebno tokom studiranja, malo talenta, ovdje konkretno za matematiku i fiziku, a više rada i rezultati su tu“, kaže Jelena. Dodaje da sigurno treba dosta vremena za postizanje uspjeha, jer se usvajaju nova znanja i proširuje se mnogo ono koje je stečeno do tada. Ali uz dobru organizaciju sve se može stići, može se uskladiti učenje, vannastavne aktivnosti i odmor. Jelena kaže da se ne može posvetiti samo jednom, najbolje je da se nađe neka sredina i da svako prema potrebi izdvoji neophodno vrijeme za svoje aktivnosti.


„BORITE SE ZA SEBE“


Smatra da je studentski život prelomna etapa između onog bezbrižnog perioda i odrastanja.


„Mislim da je za sve to jedna velika životna škola gdje spoznaš koliko si u stanju da samostalno živiš i boriš se za sebe i da ako nisi u stanju do tada, onda naučiš. Mene je lično dosta toga naučio, naučila sam da se sama organizujem, da planiram sebi vrijeme, naučim šta su prioriteti, da budem samostalna“.


Zadovoljna je načinom na koji se organizuje nastava na fakultetu. „Broj studenata na našem smjeru je manji nego na ostalim, tako da asistenti i profesori mogu svakome lično da ukažu na šta da obrati pažnju, da daju sugestiju na čemu da poradi, i imaju dobar uvid u stečeno znanje shodno uslovima koji su nam omogućeni.


Jedan od problema koji se javlja konkretno za fiziku jeste što nema baš uslova za primjenu znanja koja su stečena, nema istraživačkih instituta, i kod nas primijenjeni fizičar može da radi samo na par mjesta, ostalo je prosvjeta“, navodi Jelena.


Na samom početku studija nije imala neke posebne ambicije osim da da završi fakultet. Međutim vremenom su se stvari promijenile. Sigurno da je fizika nešto čime želi da se bavi u budućnosti. Prvo želi da završi osnove studije, a onda da se usavrši na nekoj određenoj oblasti.


Svim mladim poručuje da se bore za sebe i ne odustaju od svojih snova i želja, jer se trud i rad uvijek isplate.


Centar Litteratus – Amra J. Jusić

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?