SPASOVDAN PROSLAVLJEN U NEVESINJU


SPASOVDAN PROSLAVLJEN U NEVESINJU 


Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredima u Nevesinju je danas obilježen Spasovdan – krsna slava Nevesinja i Sabornog hrama. Loše vrijeme je uticalo na to da svečana litija ove godine ne prođe ulicama Nevesinja, pa je slavski kolač prelomljen u hramu Vaznesenja Gospodnjeg.


Slavskim svečanostima prisustvovali su crkveni velikodostojnici, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.


Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je episkop zahumsko-hercegovački  Grigorije uz prisustvo umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija i sveštenstva Eparhije.


Nakon bogosluženja i lomljenja slavskog kolača prisutnima su se obratili vladika Grigorije i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. U porti Sabornog hrama priređen je prigodan kulturno-umjetnički program.


Spasovdan je u srpskom narodu imao veliki značaj, pa je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države - Dušanov zakonik, obnarodovan baš na današnji dan 1349. godine.


Kao gradsku slavu proslavlja ga i Grad Beograd, u znak sjećanja na 1403. godinu, kada je despot Stefan Lazarević Beograd proglasio prijestonicom Srbije. Tada su ustanovljeni i gradski grb i zastava.


VH

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?