STEČAJ OTPISAO 51,24 MILIONA KM DUGA NOVOTEKSU


STEČAJ OTPISAO 51,24 MILIONA KM DUGA NOVOTEKSU


Poreska uprava RS otpisala je prošle godine 107,27 miliona maraka duga za porez i doprinose preduzećima u kojima je okončan stečaj i na osnovu zastare potraživanja.


U Poreskoj upravi objašnjavaju da su prinuđeni da otpišu obaveze dužnika nakon što rješenje stečajnog sudije o zaključenju stečajnog postupka postane pravosnažno.


- Na osnovu toga u 2016. godini donesena su 82 rješenja o nenaplativosti obaveza na iznos duga od 106,47 miliona maraka - kazali su u Poreskoj upravi RS.


Najveći iznos duga otpisan je "Novoteksu" iz Trebinja - 51,24 miliona, dok je "Savi" iz Bijeljine isknjiženo 11,39 miliona KM. Na trećem mjestu je "Proleks" iz Kotor Varoša sa otpisanih 11,05 miliona maraka duga, dok četvrtu i petu poziciju zauzimaju banjalučka "Fruktona" i "Parma trejd" iz Laktaša, kojima su isknjižene obaveze teške 7,12 miliona, odnosno 5,44 miliona KM.


Poreska uprava je u 2016. godini donijela i 2.161 rješenje o nenaplativosti poreskih obaveza na osnovu zastare potraživanja koja se odnose na 809.468 maraka duga.


- Ovaj dug otpisan je na osnovu Zakona o poreskom postupku kojim je definisano da ovlašteni službenici, ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi, izdaju rješenje kojim se poreske obaveze otpisuju - naveli su u Poreskoj upravi i podsjetili da pravo na naplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje ne zastarijeva.


Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da Poreska uprava ne smije dozvoliti da dođe do gomilanja obaveza za porez i doprinose i da njihov iznos na kraju premašuje vrijednost imovine preduzeća.


- Iako obaveze otpisuju na osnovu sudskih rješenja, Poreska uprava treba na vrijeme da reaguje i ne dozvoli gomilanje duga. Na taj način budžet Srpske neće ostajati bez miliona koji mu sada izmiču - rekao je Škrebić.


Podsjetio je da su u više navrata upozoravali da pojedina preduzeća zaposlenima duži period ne isplaćuju plate ili to čine bez uplate poreza i doprinosa.


- Svaki direktor je dužan da, ako je njegova firma nelikvidna duže od tri mjeseca, pokrene stečajni postupak, dok su nadležne institucije dužne da to prate i da na vrijeme reaguju. Očigledno je da neko krši zakon i da mu se gleda kroz prste. Ne treba da bude povlaštenih, a evidentno je da ih na našem tržištu ima, jer im se otpisuju na stotine miliona KM obaveza koje imaju prema RS - kazao je Škrebić.


Osvrćući se na "Novoteks", kojem je otpisan najveći dug, Škrebić je rekao da je to preduzeće davno trebalo da završi u stečaju.


- Ista situacija se dešava i danas sa drugim preduzećima. Jednostavno praksi praštanja milionskih dugova treba stati u kraj - istakao je Škrebić.


POKRENUTI STEČAJEVI


Prema podacima Poreske uprave RS prošle godine je pokrenuto 335 stečajeva i likvidacija nad privrednim subjektima.


U stečaju je završilo 110 preuzeća, što je za osam manje u odnosu na godinu ranije, dok je likvidacioni postupak pokrenut kod 225 poreskih obveznika, što je za 59 više u odnosu na 2015. godinu.


Preduzeća kojima je u 2016. otpisan najveći iznos duga (miliona KM)


"Novoteks" Trebinje    51,24


"Sava" Bijeljina 11,31


"Proleks" Kotor Varoš       11,05


"Fruktona" Banjaluka  7,12


"Parma trejd" Laktaši         5,44


Glassrpske/Marijana Miljić

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?