NEVESINJE: Srednjovijekovne kamene stolice


NEVESINJE:  Srednjovijekovne kamene stolice


 Na teritoriji srednjovijekovne Bosne i Hercegovine do danas je nađeno preko četrdeset kamenih stolica. Na nekim od tih primjeraka stolica uklesani su reljefni motivi simboličkog i dekorativnog karaktera, a na nekim ćirilični natpisi.


Na području opštine Nevesinje do sada je evidentirano 5 kamenih stolica, najverovatnije iz 15. vijeka. Sve stolice se nalaze u okolini sela Zovi Do, petnaestak kilometara od Nevesinja. Oko 1,5 km jugozapadno od zaseoka Podkula, na lokalitetu Banj do, preko koga vodi put na Hercegov Grad Zaposti, nalazi se kamena gromada u kojoj su uklesane tri stolice, orjentisane prema gradu.


U odnosu na zajedničku pozadinu, sjedišta su isturena i odvojena. Ona su, inače, u obliku nepravilnih pravougaonika. Sjedište srednje stolice je dugo 98, široko 50, a od zemlje odignuto 40 cm; sjedište desne stolice je dugo 70, široko 45, a odignuto 40 cm, sjedište lijeve stolice je dugo 75, široko 35, a odignuto od zemlje 60 cm. Sve tri stolice imaju naslone za leđa koji su u obliku nepravilnih trouglova visine oko 120 cm. Ovaj lokalitet sa stolicama okolni stanovnici zovu Stolovi.


Sa stolova se vidi Hercegov grad, koji je udaljen oko 1,5 km vazdušne linije na zapadnu stranu. U njemu se nalaze još dvije kamene stolice. One su usječene u dosta velike stijene, jedna unutar grada, a druga neposreno izvan zidina. Stolice su slične i sjedište im je dugačko oko 270, široko oko 60, a od zemlje je odignuto 50 cm. Imaju nepravilan naslon za leđa visine oko 60 cm. Ove stolice sa stolicama u gradu Kulini su najvećih dimenzija.


Sve kamene stolice su pripadale visokoj vlasteli. Najveći broj stolica se nalazi u utvrđenim gradovima ili su vezane za njih. Uvršenju svojih funkcija vladari su se koristili svojim kamenim stolicama kao prijestolima, ali imali su i funkciju sudijskih stolica, kao i na saborima. Opravdano je da njihovu funkciju posmatramo nešto šire, u smislu funnkcije obavljanja feudalne vlasti uopšte.


VH

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?