HAJDUČKI SASTANAK U GACKU


HAJDUČKI SASTANAK U GACKU  


Nesvakidašnji događaj, hajdučki sastanak na Trgu „Save Vladislavića“, obilježio je jučerašnji dan u Gacku, u organizaciji SPKD“Prosvjeta“, Hajdučkog jatačkog udruženja i Društva srpskih domaćina.


Nakon počasne smotre savremenih hajduka, jataka i kozaka koji su stigli iz raznih krajeva, imenovan je glavni ataman za Republiku Srpsku Zoran Gajić iz Doboja. Osim predstavnika organizatora i kozačkih udruženja, sastanak je podržala i trebinjska „Prosvjeta“.


U ulozi domaćina, prije svih, bio je predsjednik Opštinskog odbora „Prosvjete“ Gacko Radomir Vučković koji je poželio dobrodošlicu gostima.


Hajducima i znatiželjnim građanima obratio se i vrhovni ataman Organizacije kozaka Rusije Stevo Vranić koji je proglasio Gajića za glavnog u Republici Srpskoj.Veze između Rusije i srpskih zemalja moraju biti mnogo jače naglasio je Zoran Gajić.Crnogorski ataman Novak Rajo Šljivančanin je rekao da se u Gacku osjeća kao u svojoj kući jer i on je rođen u nekadašnjoj staroj Hercegovini.


Osnivanje kozačkih udruženja u Srbiji je počelo prije 5 godina, za sada postoji 26 jedinica u ovoj zemlji, a cilj je tješnja saradnja Rusije i Srbije u svim oblastima, rekla nam je jedna od dama, pripadnica kozačkog pokreta, major, doktorica Verica Živković iz Beograda. Osim u Rusiji,RS, Srbiji i CG, planirano je da se kozačka udruženja osnuju i u Makedoniji, rekla je Živković.


Hajdučka gramata za zasluge juče je dodijeljena Radomiru Vučkoviću, zvanje hercegovačkog kneza dobio je Drago Papović, a hajdučki barjaktar postao je Vesko Šljivančanin.


Druženje je završeno poklanjanjem sjenima velikana grofa Save Vladislavića i čuvenog hajduka Stojana Kovačevića i fotografisanjem kod spomenika.


J.D./Radio Gacko