NAKON DESET MJESECI NEPRAVEDNE BRAZILSKE TAMNICE – NIKOLA ĆERANIĆ NA SLOBODI


NAKON DESET MJESECI NEPRAVEDNE BRAZILSKE TAMNICE


 NIKOLA ĆERANIĆ NA SLOBODI


Nepravedno optužen za ratni zločin saučesništva u ubistvu Miralema Dizdarevića ratne 1992. godine, što je pravosuđe dokazalo, Trebinjac Nikola Ćeranić je, nakon blizu deset mjeseci tamnovanja po brazilskim kazamatima ekstradicionog pritvora, od sinoć konačno slobodan čovjek i pušten je na slobodu.


On je, nakon što je optužbe oslobođen i njegov tadašnji kolega Jugoslav Tabaković, oslobođen od strane Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju koje nije imalo dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio navedeni ratni zločin, pa su u Okružnom sudu, postupajući po ovom prijedlogu, donijeli rješenje kojim se ukida pritvor.


To je, kako saznajemo, Ministarstvo pravde BiH proslijedilo brazilskom pravosuđu i Ćeranić, koji je u Brazilu tamnovao od kraja jula mjeseca prošle godine, sinoć je pušten. 


Rješenje o njegovom pritvoru je doneseno još 1.9. 2014. Godine, a Okružni sud u Trebinju donio je tada i naredbu o pokretanju Interpolove potjernice, pa su ga brazilske vlasti uhapsile u gradu Indiatuba, oko 45 kilometara sjeverozapadno od Sao Paola, jer se u međuvremenu zaposlio na prekookeanskim brodovima. 


Danas je on slobodan čovjek i sa njegovog imena je skinuta i Interpolova potjernica, ali će, prema saznanjima koja imamo od njegove porodice, kada dođe u Trebinje pokrenuti i sudski postupak za skidanje ljage sa svoga imena, pa najverovatnije sada slijedi tužba za njegovu i duševnu bol njegove porodice. 


Ćeranića koji je u ljeto 1992. godine bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RS, tužilaštvo je teretilo da je zločin počinio sa još dvojicom svojih kolega, Daliborom Đurovićem koji je u međuvremenu preminuo i Jugoslavom Tabakovićem  koji je u martu, nakon sudskog procesa koji mu je teško pao, oslobođen u Okružnom sudu u Trebinju ove optužbe - zbog neutemeljenosti navodnih dokaza.


Tabaković koga smo takođe kontaktirali kaže da mu je stres od ove optužbe popriličnoi narušio zdravlje, a, kako dodaje, dogovoriće se sa Ćeranićem kada ovaj dođe u Trebinje hoće li ići sa zajedničkom tužbom…


SARANSAK 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?