PORODICA VOJNIKA UBIJENOG U RAJLOVCU JOŠ NIJE DOBILA POMOĆ


PORODICA VOJNIKA UBIJENOG U RAJLOVCU JOŠ NIJE DOBILA POMOĆ


Porodice nastradalih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Armina Salkića iz Viteza i Nevesinjca Nedeljka Radića, žale se na maćehinski odnos države prema njima, te da zbog neažurnosti Ministarstva odbrane BiH nisu ostvarili prava koja im pripadaju.


Dok ministrica odbrane Marina Pendeš tvrdi da ih je posjetila, porodice nastradalog Nedeljka Radića kaže da Pendeš nikada nije bila u njihovom domu.


Supruga ubijenog Nedeljka Radića, Alisa Lier je za N1 kazala kako njenu porodicu Pendeš nikada nije posjetila, te da Ministarstvo odbrane nije pružilo nikakvu pomoć. Porodica je dobila samo jednokratnu finansijsku pomoć koja je prikupljena od vojnika koji su se odrekli primanja. 


Četverogodišnja kćerka Alise i Nedeljka ostvarila je penziju u RS-u, koja po Rješenju iznosi 138 KM, a u konačnici dobija 172 marke. Taj bi iznos mogao biti veći da je Ministarstvo odbrane dostavilo svu potrebnu dokumentaciju, a u Obrascu koje se dostavlja Fondu PIO nedostaje i potpis federalnog inspektora rada. Ministarstvo je dostavilo neovjerene kopije dokumenata, što ne priznaju u mnogim institucijama. Također, porodici je dostavljen i Zapisnik o oviđaju, u kojem se do detalja opisuju povrede koje je zadobio Nedeljko Radić, usljed terorističkog akta u Rajlovcu, što ih je, kažu, uznemirilo.


Tužilaštvo BiH im je dostavilo obavijest da je istraga u ovom slučaju obustavljena, jer se Enes Omeragić, koji je ubio Nedeljka i Armina, izvršio samoubistvo. 


"Tužila sam Ministarstvo odbrane za odštetu zato što vojska nije bila osigurana od nesreće ili povrede na poslu, kako kažu u tim kolektivnim ugovorima. Tužba ide za neosiguranje i pretrpljenu duševnu bol nakon čega sam dobila negativno rješenje, znači presudu koja nije u moju korist. Advokat je uložio žalbu i sad čekamo koji će sljedeći odgovor biti", kazala je Alisa Lier.


Danas je ministrica Pendeš na pitanje zastupnika Saše Magazinovića odgovorila da je ona posjetila porodice stradalih i da ne smatra da se mora hvaliti kada nekom pomogne.


N1/SARANSAK