AUSTRIJSKI PRIVREDNICI U DVODNEVNOJ POSJETI TREBINJU


AUSTRIJSKI PRIVREDNICI U DVODNEVNOJ POSJETI TREBINJU


INTERESANTNA VINA VUKOJE I KONDITORSKI PROIZVODI


Austrijske kompanije su zainteresovane za patnerstvo sa trebinjskim biznismenima, naročito u oblasti prerađivačke industrije i turizma, zaključeno je nakon razgovora predstavnika 11 austrijskih kompanija sa predstavnicima preko 50 firmi iz Trebinja i istočne Hercegovine.


Trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH Filip Kupfer koji je predvodio privrednu delegaciju je ne istakao naročito oduševljenje “Podrumima Vukoje” iz Trebinja koji već izvoze, ne samo na austrijsko, već i na tržište cijele Evrope i svijeta, ali su nesumnjive i mogućnosti saradnje sa konditorskom industrijom “Swisslion”, jer, kako je istakao, u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedno domaćinstvo u kome nema njihovih proizvoda.


Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje i Sonja Papić, direktorica trebinjskog “Swissliona” predstavili su austrijskim privrednicima privredne kapacitete ova dva vodeća hercegovačka brenda koji su odavno prešli granice Balkana, a što su, kako rekoše, i austrijski privrednici odranije znali. 


Predstavljeni su nam značajni infrastrukturni projekti – Grad sunca, aerodrom i mnogi drugi, a mi imamo širok spektar kompanija iz raznih oblasti, koje su zainteresovane za saradnju sa lokalnim firmama”, rekao je Kupfer.


On je podsjetio da je Austrija najveći strani investitor u BiH, sa 200 predstavništava kompanija iz ove države koje upošljavaju preko 7.000 radnika.


Goran Pavić, direktor BiH predstavništva građevinske kompanije Štrabag, već je istakao spremnost za saradnju sa lokalnim firmama.


„Prednosti Trebinja su što se nalazi na granici sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Upoznali smo se sa svim mogućim infrastrukturnim projektima i spremni smo za saradnju sa lokalnim firmama sa kojima smo danas imali sastanke. Ovo je potencijalno veliko tržište, a izvjesna je izgradnja  Jadransko-jonskog autoputa, čija će trasa planirana i u blizini Trebinja“, rekao je Pavić.


Nakon Trebinja će austrijski privrednici u misiji koju su nazvali “Potencijali Hercegovine” posjetiti i Mostar, gdje je, između ostalog, planirana i posjeta Aluminijumskom kombinatu i niz bilateralnih sastanaka…


NN