NAJAVLJENI RUSKO-SRPSKI SPEKTAKL U BILEĆI PRETVOREN U DEBAKL


NAJAVLJENI RUSKO-SRPSKI SPEKTAKL U BILEĆI PRETVOREN U DEBAKL


Pompezno najavljivani spektakl u vidu Prvog međunarodnog takmičenja izvođača patriotskih pjesama “Klobuk 1806” koju je sinoć u Bileći organizovao poznati režiser Emir Kusturica sa grupom entuzijasta, pretvorio se u debakl, jer, osim malobrojne publike, u polupraznoj Sali Kulturnog centra Bileća izostali su i najavljivani gosti iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i Crne Gore, delegacije ruskih gradova pobratima, a izostao je i sam načelnik opštine Bileća.


Iako su i pjesme izvođene bez ikakve pratnje, makar i one sa matrica, pjevači su, mora se priznati, dali sve od sebe, kao i pjesnici i recitatori, pa su najboljim proglašeni Anđela  Dželetović u kategoriji recitatora, Jovan Bratić za najboljeg pjesnika, Mihaila Radmilović za najboljeg izvođača pjesama, a specijalni pobjednik večeri bila je sedmogodišnja  Maša Bočkarev.


Zamjenik načelnika opštine Bileća Milorad Radović je ipak istakao da ova manifestacija ima veliki značaj za opštinu Bileća zato što je organizovano upravo na Dan pobjede nad fašizmom i uz učešće ruskih prijatelja, prepuštajući dr Mihailu Bočkarevu, direktoru Ruskog kulturnog centra RS da objasni cilj manifestacije.


Mi smo zajedno sa opštinom Bileća organizovali i ovo takmičenje i izložbu “Rovovsko stvaralaštvo” koja predstavlja djela ruskih vojnika koja su nastala u pauzama između bitaka i vezana je za Dan pobjede. Ja sam u perspektivni predložio Agrarnom univerzitetu iz Voronježa da naprave sličnu izložbu Drugog kadetskog korpusa koji je došao ovdje u Bileću nakon Oktobarske revolucije, a iza kojih je ostalo dosta slika, da se takođe napravi jedna izložba”, rekao je Bočkarev.


On objašnjava da je cilj cjelokupne manifestacije sjećanje na veliku pobjedu, na ljude koji su osvojili tu pobjedu braneći svoju otadžbinu svojim životima, o čemu, dodaje on, treba učiti svoju djecu, sa posebnim akcentom na rusko-srpskom prijateljstvu.


Maniferstacija u Bileći se odvijala u organizaciji Ruskog kulturnog centra u RS i Gradske uprave Bileće, u sradnji sa pobratimskim ruskim mjestom Panin i Državnim agrarnim  univerzitetom iz grada Voronježa,u znak sjećanja na herojstvo srpskog i ruskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i u znak sjećanja na Klobučku bitku nedaleko od Trebinja, u  vrijeme Rusko-turskog rata 1806. godine, gdje je poginulo više od 500 srpskih i ruskih vojnika.


Drugi festival patriotskih pjesama “Klobuk 1806” planiran je na jesen u Bileći, kada će biti održan i pravoslavni forum “Srbi i Rusi, vjekovna povezanost”…


SARANSAK