FESTIVAL I SABOR FOLKLORA OKUPILI STOTINE PRIJATELJA


 FESTIVAL I SABOR FOLKLORA OKUPILI STOTINE PRIJATELJA 


U organizaciji KUD-a Hercegovina iz Petrovog Polja, večeras je u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ počeo trinaesti po redu Sabor folklora i Četvrti međunarodni festival folklora koji zajedno priređuju Turistička organizacija Trebinje i organizacija „Blu dajmond ivents“ iz Beograda.


Tradicionalna smotra folklora ove godine, pored kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja – „Hercegovine“, KUD-a „Alat“ i ANI „Jovan Dučić“, ugostila je društva „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, „Abrašević“ iz Čačka, „Igalo“ iz Igala, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, „Nevesinje“ iz Nevesinja, Ansambl Baletske škole „Lujo Davićo“ iz Beograda, kao i društva iz Grčke, Bugarske, Litvanije i Poljske, dok su specijalni učesnici pobjednici Sabora trubača u Guči.


Festival je otvorio zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, istakavši da i ovaj sabor doprinosi činjenici što Trebinje s ponosom nosi epitet grada kulture, a među dragim prijateljima koji godina dolaze na Sabor, posebno je istakao KUD „Kosovski božur“.


Ono što je zasigurno najveća vrijednost ovakvih druženja je sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladim, jačanje duha zajedništva, duha prijateljstva, njegovanja i očuvanja tradicije“, istakao je Ćurić, podsjetivši da je Gradska uprava podržala ove smotre folklora, jer promovišu i baštine vrijednosti svih naroda i kultura, trudeći se da ih u opštoj globalizaciji očuvaju i razmijene međusobna iskustva i znanja o tim različitim kulturama i tradicijama.


Nazivajući ovo okupljanje svojevrsnim saborom prijateljstva, predsjednik KUD-a „Abrašević“ iz Čačka i njegove sekcije iz Guče dr Aleksandar Pajović, koji je ovom prilikom vodio i program, podsjetio je da oni u Trebinje dolaze jedanaesti put i da su svaki put dočekivani sa bratskom toplinom, sa kojom i uzvraćaju posjete Trebinjaca.


„Mi to radimo amatarski, ali nosimo veliku odgovornost i značaj ovoga našeg posla, jer našu decu učimo starim koreografijama kako se ne bi zaboravila srpska pesma i srpsko kolo gde god živi srpski živalj“, kazao je   naglasivši da je u svemu neophodna i značajna podrška lokalnih zajednica, jer amateri ne mogu sve to uraditi sami.


VD direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić je ovom prilikom podsjetio da je ova manifestacija, kako kaže, sjajan način da se promoviše sam grad Trebinje, jer je učešće različitih društava iz različitih zemalja dalo jednu lepezu različitosti koje igra i pjesma spajaju.


Sa druge strane, mi ćemo se truditi da sve učesnike na najbolji mogući način ugostimo, a oni će se vratiti u svoje zemlje i svojim prijateljima pričati o tome, što je naš najbolji mogući način promocije“, kazao je Radić.


Sabor i Međunarodni festival okupili su oko 400 učesnika iz različitih krajeva Evrope, a, prema riječima Žarka Vujadinovića, potpredsjednika KUD-a „Hercegovina“, toliko prijatelja na jednom mjestu mora dati samo dobre rezultate...


SARANSAK